עכן בן כרמי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/09/12 23:14 יג בתשרי התשעג

שאלה

שלום הרב,

למה תשובתו של עכן לא התקבלה?

הוא הרי אמר שהוא חטא ואף הראה את מיקום השלל הגנוב.

וכל זה בהנחה שרק הוא נשרף ולא משפחתו,תמיד אומרים שהתשובה מכפרת אז למה העונש היה כזה חמור? האם התורה שלנו כה אכזרית?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התורה שלנו לא אכזרית. הענשת עבריינים היא פעולה של צדק ולא מעשה אכזרי. להיפך - האכזריות היא שלא להעניש עבריינים. זה מה שלמדנו על שאול שריחם על האכזרים ולבסוף והתאכזר לרחמנים.

תשובה מכפרת אחרי שהאדם משלם את מחיר מעשיו ונענש עליהם. דוד המלך פונה אל ד' בפרק נ"א בתהילים ומבקש שד' 'יכבס' = יעניש אותו כדי שמעשהו יכופר: "חנני אלהים כחסדך כרב רחמיך מחה פשעי. הרבה הרב כבסני מעוני ומחטאתי טהרני"

אפשר אולי שבדיני שמים ד' יחמול על מי שיעשה תשובה גדולה מאוד. אבל בדיני אדם ודאי חייבים להעניש את העבריין.

כך כותב הרמב"ם (תשובה פ"א): "וכן כל מחוייבי מיתות בית דין ומחוייבי מלקות אין מתכפר להן במיתתן או בלקייתן עד שיעשו תשובה ויתודו".

התשובה סייעה לעכן שעונשו מחק את חטאו והוא זכה לעולם הבא.
ועיין
http://www.daat.ac.il/encyclopedia/value.asp?id1=1646