עיון בהלכה מסוימת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/08/12 12:07 כה באב התשעב

שאלה

שלום,

הגמ' בברכות אומרת שאדם שהולך פסיעה גסה מאבד 1 חלקי 500 ממאור עיניו של אדם(אני לא זוכר איזה דף) המשנה ברורה פוסק להלכה שאסור ללכת פסיעה גסה גם ביום חול שאז מאבד 1 חלקי 60 ממאור עיניו(אני מבקש שהרב יתקן טעויות עם טעיתי כמה חלקי כמה תודה)

שאלתי את עצמי בסדר אז אני יאבד אחוז קטן מהראיה שלי

נו אז מה זה רק דבר גשמי אני מוכן לחיות עם זה וכך למשל אוכל לעלות שתי מדרגות בבת אחת האם זה אפשרי?

תודה רבה.

תשובה

דין איסור ריצה אפילו בחול לא הוזכר בשו"ע וביתר הפוסקים הגדולים, וברמב"ם הוא הוזכר רק כמעלה של תלמידי חכמים (הלכות דעות פרק ה' הלכה ח'), ומלשון הפוסקים משמע שאסור דווקא בשבת, וגם בזה התירו לדבר מצווה או למי שמתענג בכך.

אמנם המשנה ברורה (סימן ש"א ס"ק א') מביא את שיטת המחצית השקל שמבין את הגמרא כפשוטה שאסור אף בחול.

נראה לי שרוב הפוסקים מבינים שאין כאן איסור אלא זו הנהגה טובה של תלמידי חכמים, והמחה"ש והמשנ"ב מבינים שאסור לכל אדם.

לכן, מי שרוצה לחשוש לדברי המשנה ברורה יבורך, אך נראה שיש למקיל על מי לסמוך, ויש בכך מקום ללמד זכות על רבים וטובים שלא חששו לכך ולא הזכירו דין זה.