עושים עבורי עבודה בשבת - מה עליי לעשות?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 13/02/22 09:13 יב באדר א'

שאלה

שלום לרב, אני נמצאת כרגע בתהליך של כתיבת ספר והוצאתו לאור,

יש לי חוזה שחתמתי לעריכה ספרותית ואני משלמת על כך סכום כספי גדול.

בפעם האחרונה שהעורכת החזירה לי את כתב היד עם התיקונים, ראיתי שהיא עבדה עליו בשבת.

לא חשבתי על זה מראש ולא הכנסתי לחוזה

אשמח לעצת הרב

תודה

תשובה

שלום וברכה,

אשרייך ששמירת השבת חשובה עבורך.

כפי שכתוב בגמרא (תלמוד בבלי מסכת שבת דף קיט עמוד ב):

"לא חרבה ירושלים אלא בשביל שחללו בה את השבת, שנאמר: "ומשבתותי העלימו עיניהם ואחל בתוכם".

ועוד מובא במדרש (ילקוט שמעוני ישעיהו רמז תפה):

אמר רבי יוחנן: כל השומר השבת כהלכתו אפילו עובד עבודה זרה כאנוש מוחלין לו, שנאמר: "אשרי אנוש יעשה זאת וגו' מחללו" אל תקרי מחללו אלא מחול לו.

שאלתך מתחלקת לשני חלקים:

א. האם מותר לך להשתמש וליהנות במה שעשו עבורך בשבת?

ב. כיצד למנוע בעתיד שיחללו שבת בעבודות שאת מזמינה?

לגבי הנאה ממלאכת שבת:

נפסק להלכה שאסור ליהנות מחילול שבת שעשה יהודי בשבת עצמה, אך במוצאי שבת מותר ליהנות מתוצאות המלאכה שעשה יהודי אחר (יש לסייג זאת, שהדבר לא נעשה בקביעות, כגון בעל מסעדה וכדומה, שבזה יש מחלוקת הפוסקים).

כפי שכותב בשולחן ערוך בהלכות שבת (סימן שיח סעיף א):

"המבשל בשבת (או שעשה אחת משאר מלאכות), במזיד - אסור לו לעולם ולאחרים מותר למוצאי שבת מיד; ובשוגג - אסור בו ביום גם לאחרים, ולערב מותר גם לו מיד".

וכתב על דבריו המשנה ברורה (סעיף קטן ה') שמותר במוצאי שבת: "אפילו למי שנתבשל בשבילו".

ולכן ממה שעשו עבורך את יכולה להשתמש.

ב. מניעה עתידית שיחללו שבת עבורך.

עלייך לבקש ממי שחתמת איתו/ה חוזה שלא יעבוד בשבת. אמנם זה לא כתוב בחוזה, ואינך יכולה לאכוף את זה. אבל לבקש את יכולה.

את יכולה להסביר שזה חשוב לך, ואם הם יסכימו מה טוב. אם הם יסרבו אינך צריכה לבטל את החוזה, זה כבר אחריות שלהם.

בברכה רבה,

הלל מרצבך