עושה מעשה בראשית

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 18:02 ד באלול התשסב

שאלה

"כל אלה חברו אל עמק השדים הוא ים המלח" (בראשית יד,ג) - "לאחר זמן נמשך הים לתוכו ונעשה ים המלח. ומדרש אגדה אומר, שנתבקעו הצורים סביבותיו ונמשכו יאורים לתוכו" (רש"י). נמצא שים המלח לא היתה בריאתו בששת ימי בראשית. האם יש לברך על ראייתו "עושה מעשה בראשית"?

תשובה

ברכה זו מברך הרואה ימים ונהרות, הרים וגבעות ומדברות, ובה אנו משבחים את הקב"ה על דברים שברא בששת ימי בראשית ועדיין הם קיימים. לכן לא על כל הנהרות מברכים, אלא רק הגדולים שבהם, שהם מימי בראשית, כגון חידקל ופרת. וכן לא על נתיבי מים שנעשו בידי אדם (כגון תעלת סואץ) או על שינוי מהלכו של נהר.

יש הנוהגים לברך בלי שם ומלכות (ברוך עושה מעשה בראשית) על כל הימים והנהרות שבעולם, למשל גם על נהר הירדן.

על כל פנים למדנו לענין ים המלח - שכיון שאין הוא קיים מזמן בריאת בראשית, אין לברך על ראייתו עושה מעשה בראשית.

כמו שאר ברכות הראיה, גם ברכה זו אין מברכים אלא לאחר 30 יום שלא ראה את הים.

הנוסע ברכב ורואה את הים, טוב שיעצור ויברך, אלא אם כן קשה לו העצירה, ובוודאי אם היא מסוכנת.