עונשו של חם

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 14/07/13 15:28 ז באב התשעג

שאלה

בס"ד

שלום הרב.

רציתי לדעת האם זה נכון שעונשו של חם היה שיצא ממנו כוש ובניו יהיו שחור כפחם?

תשובה

שלום!

התורה (בראשית ט,כה) כותבת שנח קילל כך: "וַיֹּאמֶר אָרוּר כְּנָעַן עֶבֶד עֲבָדִים יִהְיֶה לְאֶחָיו".

רבי אברהם אבן עזרא בפירושו שם לתורה מביא: "ויש אומר כי הכושים הם עבדים בעבור שקלל נח את חם".

אך הוא דוחה פירוש זה: "והנה שכחו כי המלך הראשון אחר המבול היה מכוש".

לא יתכן לומר שעונשו של חם היה לידת כוש, שהרי עושה המעשה היה כנען שהיה בנו הרביעי של חם, בעוד כוש היה בנו הראשון. מסתבר שכוש נולד שחור ולא השתנה בכך אחר קללת נח, בפרט שהקללה לא היתה מופנית ישירות לחם אלא רק לכנען בנו.

לא מצאנו שלהיות שחור נחשב כקללה בשום מקום.

כל טוב!