עדים זוממים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 07/06/20 10:24 טו בסיון התשפ

שאלה

שלום הרב

למה עדים שהזימו עדים אחרים מחייבים אותם לשלם/מיתה?

למה העדים הזוממים אמינים יותר? באותה מידה שהעדים הראשונים שיקרו יכול להיות שהעדים השניים שיקרו!

וגם אם אומרים שיש יותר סיכוי שהעדים השניים העידו אמת, איך זה מספיק כדי לחייב אדם מיתה? הרי זה ספק בכל זאת מי אומר אמת

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

שאלה חשובה זו נשאלה על ידי ראשונים רבים, והניסיונות למצוא את הסברות בנושא עדים זוממין אכן הוא מהקשים ביותר.

העמדה המקובלת היא שבשל העובדה שהאחרונים כלל אינם מתייחסים למקרה, אלא מתייחסים לגופם של עדים – הם נאמנים כמו כל עדים שמעידים על פסלות עדים הבאים להעיד. אם היו באים שני עדים ומעידים שלא היה רצח – זה היה שני עדים מול שני עדים ואז אכן הדין היה שאין יתרון לאחרונים על פני הראשונים. אולם, בשל העובדה שהראשונים מעידים על רצח, ואילו השניים מעידים על גופם של העדים – הם נאמנים.

ועדיין השאלה אינה פשוטה.

כל טוב