עבד ה'

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/06/19 16:26 ז בסיון התשעט

שאלה

אדם יהודי נתקל במשך חיו עם הרבה מאוד נסיונת חלקן גשמיות וחלקן רוחניות

אני רוצה לשאול יותר על הבחירות הרוחניות

אני אתן דוגמא

אברך שמקדיש את כל חיו ללימוד התורה הקדושה

ותורתו היא אומנותו

אך בנוסף יש לו משפחה אישה וילדים והפרנסה דחוקה

האישה דורשת שיצא לעבוד

מה עליו לעשות הרי מדובר בשני ציוים ויגיתה בו יומם ולילה

ועול הפרנסה מוטל על האיש וחייב הוא לצאת ולפרנס

והרי יכול אותו אברך להתפללל ולצעוק לפני ה' שלא יעמיד אותו בניסיון הקשה של הפרנסה כי רצונו הוא לעשות את רצון ה' וללמוד

או שבעצם היסתכלות היא קצת שונה שרצון ה' הוא לא מה שהאדם בוחר אלה מה שה' בוחר

כמו שראינו אצל אברהם אבינו שה' ביקש ממנו לעקוד את יצחק שהוא ההמשך של עמי המשך דרכו הרוחנית של אברהם ויכל אברהם להגיד לה' שזה הרוחניות שלו וזה בשביל ה' אבל אברהם לא עשה כך אלה עשה את מה שה' ציוה ממנו

והשאלה היא עם ברוחניות צריך לילחם ולדרוש ולשאוף גבוהה או שלפעמים ה' רוצה ממני אחרת וצריך להתקוף וזה היא עבודת ה' האמיתית

לא להגיע להשגים שנראים לי גבוההים אלה לעשות את מה' שה' רוצה ממני

אז איך מתנהג עבד ה' ?

תודה כבוד הרב

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אדם צריך ללמוד תורה כל זמן הפנוי, אבל הוא חייב לפרנס את אשתו וילדיו, ועל כך הגמ' אומרת שעושה חסד תמיד - זה הזן את אשתו ובניו. העבודה איננה דבר אחר אלא היא עצמה חסד". וחסד ד' מעולם ועד עולם. אמנם הפרנסה איננה מצריכה את כל שעות היום והלילה אלא אדם צריך למצוא מה הוא מחוייב לפרנסת אשתו וילדיו, ושאר היום מחוייב ללמוד תורה, והיו אמוראים שבימי ניסן ותשרי לא למדו אלא עבדו, והיו שעבדו שעות והיו דרכים שונות אבל עצם הפרנסה איננה דבר חיצוני אלא היא חלק מהחסד הגדול שיש בעולם.

האדם צריך לשאוף תמיד ליותר אבל בלי פגיעה באחרים. אם יכול לעבוד שעה וללמוד כל השאר - אשריו ואם צריך יותר יעשה ובלבד שילמד תורה במשך היום. וזה הגדרת תורתו אומנותו - שמלבד שעות העבודה, האכילה תפילה וכו' הוא לומד שאר הזמן. אין כאן התנגשות כלל בין שני דברים ואין לצעוק לד' שיעשה נס ויביא לו פרנסה או אוכל. כפי שהגמ' אומרת שאדם שנעשה בעבורו נס איננו אדם המעלה, אלא אדרבא הקב"ה רוצה שאנו נעסוק כדרך בני אדם ונלמד כדרך בני תורה, וכפי שהגמ' אומרת שהרבה עשו כר' ישמעאל ועלה בידם, אבל יש יחידי סגולה שהם כרשב"י ובנו ר"א, שהם חיים בדרגות עליונות כמלאכים, אבל בני אדם רגילים צריכים לחיות במדרגה של בני אדם ולהתנהג כבני אדם, שהקב"ה אומר להם לפרנס את נשותיהם ובניהם (במידה ולא ברחבות מיוחדת).

בהצלחה שתזכה להיות עבד ד' אמיתי

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ