ספר בבית כנסת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/02/13 13:23 יד באדר התשעג

שאלה

שלום כבוד הרב,

בשבת הייתי בבית כנסת קראתי ספר חומש שמות מפואר, מבואר

החזרתי את הספר למקום, אחרי כמה שניות הספר נפל

הכריכה של הספר נתלשה, אף אחד לא ראה, אבל לא הרגשתי טוב עם עצמי בגלל הספר

האם זה לא חילול שבת?

האם צריך לקנות ספר חדש לבית כנסת?

אני לא יודע איפה מוכרים ספר כזה

תודה רבה מראש

תשובה

בס"ד
שלום רב,

זה ודאי לא חילול שבת.
נראה שיש לך אחריות על הנזק שנגרם לספר מפני שכנראה לא הנחת אותו באופן יציב.
בכל מקרה מעין זה, יש לפנות לבעל המקום:
אם בבית לבעל הבית,
אם בחנות לבעל החנות,
אם בבית כנסת לגבאי בית הכנסת.
מראים להם מה קרה ושואלים לדעתם.
לעיתים הם ימחלו על הנזק ולעיתים יציעו בעצמם את הפיצוי: לבקש ממך להדביק את הספר או לתרום סכום קטן לבית הכנסת.
המסקנה היא שגם אם לא רואים - בשביל הצדק והמצפון האישיים צריך להראות למי שאחראי וכך יוצאים מהענין נקיים מאלוקים ומאדם.