ספורט

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/03/13 17:22 ז בניסן התשעג

שאלה

מהי חשיבות הספורט בימינו לפי ההלכה?

האם צריך להשקיע ולהתעסק הספורט לפי ההלכה?

האם המדינה צריכה לתמוך בספורט לפי ההלכה?

האם המדינה צריכה לתמוך בענפים כגון חץ וקשת שאינם מהווים מאמץ ספורטיבי ואינם נמצאים תחת הכותרת נפש בריאה בגוף בריא, אלא תחרותיים בלבד?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

צריך להבחין בין ספורט עממי וספורט תחרותי.
הספורט העממי חשוב מאוד לטיפוח הבריאות בציבור, וגם לפעילות חברתית נעימה ומשמחת.

באשר לערך של ספורט תחרותי, אפשר להציע כאן שתי תשובות:
1. יש בכך כבוד לאומי בין האומות. כמו שמלכת שבא ראתה את התפארת החומרית של מלכות שלמה (מלכים א' פרק י) ומתוך כך ידעה להעריך את העם ואת א-להיו: "ותרא מלכת שבא את כל חכמת שלמה והבית אשר בנה. ומאכל שלחנו ומושב עבדיו ומעמד משרתיו ומלבשיהם ומשקיו ועלתו אשר יעלה בית ד' ולא היה בה עוד רוח. ותאמר אל המלך... אשרי אנשיך אשרי עבדיך אלה העמדים לפניך תמיד השמעים את חכמתך. יהי ד' א-להיך ברוך אשר חפץ בך לתתך על כסא ישראל באהבת ד' את ישראל לעלם וישימך למלך לעשות משפט וצדקה..."

2. הרב קוק מבאר שיש ערך לשאיפות גדולות, לרצון של אדם למצות את הכוחות והכשרונות שלו. במובן הזה יש מה ללמוד מהספורטאי שמקדיש את כל כוחותיו וזמנו כדי למצות את הכשרון והיכולת שלו. מנקודת מבט זו יש לפתח ולהעריך את הספורטאי על מאמציו בין אם הוא זוכה ובין אם איננו זוכה במדליה.

נראה לי שעקר תקציב המדינה צריך להיות מושקע בדברים בסיסיים וחיוניים יותר כמו רווחה וחינוך.

תקציב ממשלתי יושקע בפיתוח ספורט לנוער וצעירים. הספורט התחרותי יהיה ענין פרטי וימומן בדרכים כלכליות שלא מהתקציב הציבורי.