סעודת עניים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/04/10 21:53 ח באייר התשע

שאלה

שלום!

יש לי אירוע והיתי רוצה לדעת אם זה חובה לעשות סעודת ענים?ואם כן האם אפשר לתת את הכסף לגמ"ח שמחלק אוכל לעניים קבוע פעם בשבוע?או שצריך לתת לבית אמחוי שיעשה לעניים ממש סעודה?ואם צריך לעשות את זה בו ביום של האירוע?

תודה רבה!והיתי שמחה לקבל תשובה מהירה,כי זה דחווף

תשובה

ב"ה

שלום.

אין חובה לערוך סעודת עניים. ואתם יכולים לקיים את האירוע (יום הולדת בר מצווה חתונה או כל אירוע שהוא )ללא נקיפות מצפון. ואפשר כמובן לתרום כסף לגמ"ח וכדומה. ולא חייבים לעשות זאת ביום האירוע אלא לומר את המילים "בלי נדר" ולנדב כסף כשיזדמן.

(אגב,סעודה שבה נמצאים בני המשפחה היא גם בכלל עשיית צדקה שהרי גם לזון ולכלכל את הילדים זה גדר של צדקה...וכך נפסק בשו"ע יורה דעה סימן רנא סעיף ג)

יחד עם זאת כדאי לזכור את דברי רבי יצחק בתלמוד שאמר[ " כל הנותן פרוטה לעני מתברך בשש ברכות, והמפייסו בדברים מתברך בי"א ברכות". ]
ואומרים חז"ל בתלמוד במסכת כתובות דף קיא'[ "אמר רבי יוחנן, טוב המלבין שיניים לחברו יותר ממשקהו חלב", שנאמר (בספר בראשית פרק מט- ולבן שיניים מחלב"]

[ושמעתי מהרב מרדכי אליהו שליט"א שמי שנותן צדקה לעני בסבר פנים יפות ובעין טובה, ומפייסו בדברים ואומר לו דע לך כי העולם והאנשים והמעשים הם כמו גלגל שחוזר בעולם ובעזרת ה' הקב"ה יתן לך עושר ואתה תתן לעניים' וכיוצא בזה זה דבר חשוב ומעלה גדולה . ]

ולכן אם רוצה האדם להתברך ב11 ברכות כדאי לו לאתר עני ואומלל ולעשות עימו צדקה וחסד ובזכות זה הקב"ה יברך את הנותן שיוכל לתת עוד ועוד . ומתוך שלא לשמה בא לשמה ויש בזה ערך חינוכי ממדרגה ראשונה שהילדים מתחנכים לכך שאבא ואמא תמיד מזמינים עניים או שולחים להם אוכל וכדומה .

ויש מרבותנו שלמדו מדברי הרמב"ם בהלכות יום טוב פרק ו הלכה יח שכל שמחה שהיא לפני ה' יש מצווה לשמח בה גם עניים ואומללים

וכפי שכתב רש"י בפרושו לתורה על הפסוק "ושמחת לפני ה' אלהיך, אתה ובנך ובתך, ועבדך ואמתך, והלוי אשר בשעריך, והגר והיתום והאלמנה אשר בקרבך"-
אמר הקב"ה 4 שלי, לוי גר יתום ואלמנה, כנגד 4 שלך, בנך ובתך עבדך ואמתך, ואם אתה משמח את שלי, אני משמח את שלך.

רק בשמחות,

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.