סליחה לחברה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/09/10 00:51 כט באלול התשע

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום!!

במהלך השנה האחרונה היה לי סיפור מאד גדול עם החברה הכי טובה שלי ובעקבות זה ניתקנו כל קשר. היינו החברות הכי טובות יותר מארבע שנים. ניתקנו את הקשר באווירה מאד לא נעימה.. אני הייתי מהצד הפגוע והיא זו שפגעה. אני יודעת שראש השנה ואני משתדלת לסלוח לה אבל אני מרגישה שאני לא יכולה לסלוח לה באמת אם היא לא תבקש את הסליחה הזאת. אני נקרעת כי מצד אחד כל שנה לפני ראש השנה אני אומרת לעצמי בקול רם שאני מוחלת לכולם על כל שעשו לי ופותחת דף חדש לגמרי ובאמת זה מצליח. ב"ה אני אדם שסולח מהר. אבל מצד שני, במקרה הזה אני פשוט לא יודעת מה לעשות... אני ממש בוכה בגלל זה. יש לציין שאני לא ילדה קטנה, אני בת 20, אבל הנושא הזה פשוט גדול עליי. ככה אני מרגישה, בכל אופן...

אני רוצה למחול לה, באמת רוצה, אבל זה קשה לי כל כך. תמיד אני אומרת לעצמי- אם הקב"ה סולח לי על כל העוונות שלי מי אני שלא אסלח למישהי על טעות אחת?? אמנם במקרה הזה זה לא ממש נכון להגיד טעות אחת כי הסיפור הרבה יותר מורכב אבל גם על 10 טעויות הקב"ה סולח לנו. וגם על יותר... אבל במקרה הזה אני פשוט לא מצליחה לשכנע את עצמי.

אני אובדת עצות ואשמח לשמוע מה עליי לעשות. ונראה שזה כבר יהיה אחרי ראש השנה אבל הבנתי שאם מתחילים את התהליך לפני ראש השנה אז זה בסדר.. ובאמת שכבר מעכשיו אני מתחילה לעבוד על עצמי בעיניין הזה. וכבר התחלתי לפני כמה ימים...

תודה מראש!

אני.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מבחינה הלכתית, עליך לדעת שאם היא לא מבקשת סליחה את לא צריכה לסלוח לה. החובה שלנו לסלוח עולה רק לאחר שבקשו מאתנו סליחה.

מבחינה רגשית, לא ברור אם את רוצה לסלוח או להתפייס.
לסלוח אפשר גם בלי להחזיר את הקשרים הטובים למצבם הראשון. את יכולה להחליט בינך לבין עצמך שאין לך עניין לשמור כעס ואשמה כלפי החברה ההיא ולומר לעצמך שמצדך את סולחת לה. כדאי לך לעשות כך מפני ששמירת כעס כלפי הזולת מזיקה בסופו של דבר לנו מפני שאנחנו מתהלכים עם רגשות שליליים וזה מזיק לנו.

עם זאת נראה שאת לא מסתפקת בסליחה. מתוך דבריך עולה שאת רוצה פיוס - להשיב דברים לקדמותם. דבר זה לא יתכן ללא שיתוף פעולה של השניה. כדי להתפייס צריך רצון של שתיכם. צריך ללבן יחד את מה שהיה. כל אחת תשמע מהשניה על הכאב שההתנהגות שלה גרמה לזולתה ותבטא את הצער והחרטה שלה, רק כך אפשר באמת להתפייס.

צריך הרבה אומץ ובטחון אבל אפשר גם להיות יוזם. את יכולה לעורר אצלה את הרצון להתפיס. לפנות אליה ולהציע לה להחזיר דברים לקדמותם.