סכין

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/06/16 11:35 כד בסיון התשעו

שאלה

אני רוצה להכין חביתה, ולאכול בתוך סעודה חלבית עם כוס קפה ואולי גם לחם עם גבינה.

מה נכון לעשות? אני ספרדיה, כל הסכינים הבשרים, כמובן אני חותכת בהם גם בצל וגם שום.

אנא תשובה על כל סעיף, כך אני מקווה אבין יותר טוב לפי דוגמאות, כי נהייתי מבולבלת .

1.האם מותר לי לקשקש ביצה בקערה בשרית בת יומה ומזלג וסכין בשרית ולבשל במחבט בשרי בן יומו-כמובן כל הכלים נקיים.

2. האם מותר לי לקשקש ביצה בקערה בשרית לא בת יומה וסכו"ם לא בן יומו ולבשל במחבט בשרי לא בן יומו?

מה הכי נכון לעשות?מבקשת הדרכה גם לגבי כלים, סכום מחבט.

3. רוצה לעשות טוסט ולחתוך ביגלה כדי להכניס גבינה צהובה,האם צריך לחתוך ביגלה עם סכין בשרית בת יומה או שצריך לא בת יומה?

4. רוצה לחתוך פיתה ולשים חומוס בפנים –האם צריך סכין בשרית בת יומה או לא בת יומה?

5. חיתוך פירות וירקות-האם מותר עם סכין בשרית בת יומה או לא בת יומה?

6. סלט ירקות בצל מלפפון בצל- בתוך ארוחה חלבית, עם איזו סכין צריך לחתוך, קרש חיתוך בשרית?האם מותר עם סכין בשרית בת יומה -לא בת יומה?

תשובה

שלום
סליחה על העיכוב בתשובה.
ראשית, כדאי מאוד לקנות עוד שני סכינים - אחד שיישמר כפרווה, ואחד כחלבי.
לשאלותייך -
1. 2. בהנחה שהחביתה פרווה - מה שנעשה בצורה קרה (ובלי דבר חריף, כמו בצל ושום) - כמו קשקוש הביצה, אין בעיה עם כלים נקיים (גם אם הם בני יומם).
לגבי המחבת והסכום שמשתמשים בטיגון, אפילו אם הם לא בני יומם, לא מכינים בהם לכתחילה במחשבה לאכול את החביתה ממש ביחד עם משהו חלבי. אבל אפשר לאכול אותם בנפרד (זה לא נחשב בשרי).
ואם לצורך החביתה את חותכת בצל בסכין בשרי (אפילו אם היא לא בת יומה, הבצל הוא בשרי, ואי אפשר לאוכלו עם חלב 0אומנם אין צורך בשמירת שש שעות ממנו).
3. אם הכל נקי וקר בשעת החיתוך, אפשר לחתוך עם סכין בשרית, גם אם היא בת יומה.
4. כנ"ל.
5. כנ"ל.
6. את הבצל כאמור, אי אפשר לחתוך עם סכין בשרית או על קרש בשרי, אפילו אם הם לא בני יומם, בשביל לאוכלם עם משהו חלבי.
מקווה שעניתי על הכל.
אפשר להמשיך לשאול בשמחה, אך רציתי להכיר לך כלי שיכול לעזור - סימולטור לשאלות כשרות במטבח, של ארגון כושרות -
http://kosharot.co.il/simulator/SHAL_ET_HARAV.HTM