סינון נוזלים בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 03/07/02 15:33 כג בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר לסנן נוזלים בשבת (פילטר "בריטה" וכדו')?

תשובה

א. בפי זרבוביתם של קומקומים מותקנים לעתים מסננות, כדי שלא יעברו, למשל, עלי התה מהקומקום לכוס השתיה. יש האוסרים למזוג בשבת תמצית-תה דרך מסננת זו, כיון שבכך בוררים את האוכל (התמצית) מתוך הפסולת (העלים). הדרך היא להרחיב את חורי המסננת באופן שבכל זאת יוכלו לעבור דרכה כמה עלי תה.

ב. לצורך זיקוק המים יש המשתמשים בכדי מים מסוג 'בריטה' וכדומה, אשר בהם עוברים המים סינון באמצעות פילטר מיוחד. במקרה זה המים עצמם כבר מזוקקים, אלא שרוצים במים מזוקקים עוד יותר. לדעת השלחן-ערוך (שו"ע או"ח שיט י) הדבר מותר, כיון שגם ללא הסינון המים צלולים וראויים לשתיה. אולם בשו"ע מובאת דעת הרמב"ם, שכיון שהפילטר קבוע, הדבר אסור משום "שלא יעשה כדרך שהוא עושה בחול". במשנה-ברורה, מ"ב שיט מא, פסק להיתר.

ג. משום כך מותר להשתמש גם במסננת ובפילטר רגילים המורכבים על פי הברז, ובתנאי שהמים היוצאים מהברז היו נקיים גם בלא המסננת, ואין בהם חול הנראה לעין. אולם אם המים הם עכורים שאינם ראויים לשתיה, או שיש בהם חול רב - אין להשתמש בברז.

ד. מסננת כזו שהשתחררה מפי הברז, אסור להחזירה בשבת, כיון שבדרך כלל ההברגה מהודקת היטב, ואז עוברים על איסור בונה.