סימן ברכה במלאכה ביום שישי

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 08/06/07 11:04 כב בסיון התשסז

שאלה

שלום לכבוד הרב,

שמעתי בעבר כי יש האומרים כי אין ברכה במלאכה הנעשית ביום שישי לאחר חצות היום. האם נכון הדבר? מהיכן לומדים זאת? מדוע זה כך?

בתודה,

גיל.

תשובה

ב"ה

שלום.

המקור נמצא במשנה מסכת "דרך ארץ" פרק היוצא הלכה י
["ר' עקיבא אומר העושה מלאכה בערבי שבתות ובערבי ימים טובים מתשע שעות ולמעלה אינו רואה סימן ברכה לעולם"] וגם בתלמוד בבלי מסכת פסחים דף נ עמוד ב
[ העושה מלאכה בערבי שבתות וימים טובים, מן המנחה ולמעלה - אינו רואה סימן ברכה לעולם. ].

ונפסק להלכה בשולחן ערוך אורח חיים סימן רנא סעיף א

"העושה מלאכה בע"ש מן המנחה ולמעלה אינו רואה סימן ברכה יש מפרשים: מנחה גדולה, ויש מפרשים: מנחה קטנה.
הגה: ודוקא כשעושה המלאכה דרך קבע, אבל אם עושה אותה דרך עראי, לפי שעה, ולא קבע עליה, שרי בשם .ולכן מותר לכתוב אגרת שלומים וכל כיוצא בזה ."

ועיין נא במשנה ברורה שם.
אגב "אינו רואה סימן ברכה " הכוונה הוא שלא יראה רווח מאותה מלאכה .ואם ירווח כאן יפסיד במקום אחר.

ומה כדאי לעשות בזמן ערב שבת מן המנחה ולמעלה?
להתכונן לשבת!!
עיין תשובתי ב:"עונג שבת" https://www.kipa.co.il/ask/show/41349

שבת שלום.

עוזיאל אליהו,

.