סוכות ופסח- חיוב נשים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/09/13 01:12 טז בתשרי התשעד

שאלה

ב"ה

שלום רב

אנו יושבים בסוכות כי בעת שיצאו אבותינו ממצריים הם ישבו בסוכה- סוכה של ממש או ענני הכבוד.

אם כך הדבר בא לציין את הנס שהיו שותפים לו כלל ישראל- מדוע בנות לא חייבות בסוכה?

הרי גם פסח בא לציין זמן זה של יצ"מ והניסים הגדולים ובפסח בנות כן חייבות!

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצאתי תשובה בשעור יפה של הרב אביעד ברטוב

"הישיבה בסוכה נקבעה במיוחד בתקופת האסיף, בזמן בו ביתו של אדם הוא מבצרו - המחסנים מלאים כל טוב ושפע, ולכאורה אין האדם זקוק לשום חסד מאת הקב"ה.
דווקא בתקופה זו, מתבקש האדם לצאת מביתו, לשבת בסוכה, ולחזור לתקופה בה הוא היה במדבר נע ונד - תלוי בהשגחתו ובחסדיו של הקב"ה.
על-פי דברים אלו, קיים קשר ישיר בין ידיעת הישיבה בסוכה, לידיעת הדורות הבאים. כדי שהאדם ירגיש את העראיות שבעולם הזה, הוא צריך להסתופף בסוכה העשויה מפסולת הגורן שלו ולהיזכר כי הכל בא מה'.
כעת, חוזרת השאלה שהצגנו בתחילת דברינו והיא מדוע נשים אינן מחויבות במצוות סוכה מצד 'אף הן היו באותו הנס'.
יתכן כי ניתן לומר כי לפירוש הרשב"ם, הישיבה בסוכה כלל אינה תלויה בנס. מדובר במצווה הקושרת בין הציר ההיסטורי של חג הסוכות לציר החקלאי, ומטרתה להזכיר לאדם בתקופת האסיף את מצבו העראי בעולם. ממילא, כלל לא מדובר במצווה הקשורה בנס מסוים, כי אם בזמן, וממילא נשים פטורות ממצוות עשה שהזמן גרמן".

מומלץ לעיין בדברים בהרחבה, יש שם עוד תרוץ של התוספות ותרוץ יפה של הרב סולובייצי'ק.

https://www.google.co.il/url?sa=t