נשיאים ראשי מטות נחלה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/07/12 11:05 ח באב התשעב

שאלה

שלום הרב!

בפרשת נשא מובא בכתוב שאלשימע בן עמיהוד היה נשיא לשבט אפרים,

בפרשת מטות מופיעים שני ראשי מטות פדהאל בן עמיהוד לשבט נפתלי

ומטה שמעון שמואל בן עמיהוד,

מתוך הכתובים בתורה נשמע שעמיהוד איש חשוב ומבורך

שאלתי נוגעת לייחוס השבט הגמרא במסכת עירובין מסבירה שאכן יהושוע הנין של עמיהוד שבט אפרים

להבנתי לא יכול להיות שמדובר בכמה אישים חשובים בשם עמיהוד,

התורה מייחסת עניין לשם במובן הזה

אבקש הבהרה בעניין והתייחסות לעמיהוד

שבת שלום

וברכה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שאלתך נידונה בספר "דברי יעקב" של הרב יעקב עדס שליט"א. בפרושו לספר במדבר פרק א':
"...נשיא אפרים הוא אלישמע בן עמיהוד ולקמן בפרשת מסעי פרק ל״ד מפסוק י״ט והלאה בנשיאים לחלוקת הארץ שם נשיא שמעון הוא שמואל בן עמיהוד ושם נשיא נפתלי הוא פדהאל בן עמיהוד... משמע מזה
(את המספרים אני הוספתי ג.ש.)
(1)שם עמיהוד יש בו איזה סגולה לזכות שיהיה בנו נשיא
(2)שם עמיהוד היה מצוי הרבה בימיהם יותר משאר שמות
(3)ואולי אין צריך שום הסבר וכך היה אף בלא שני ההסברים הנ״ל
ועוד יש שם עמיהוד בספר שמואל ב׳ פרק י״ג פסוק ל״ז דכתיב ואבשלום ברח אל תלמי בן עמיחור מלך גשור ע״כ והקרי של תיבת עמיחור הוא עמיהוד והנה גם שם היה עמיהוד אביו של מלך אלא שהוא במלכי אומות העולם"

הרב עדס אומר שאולי היה השם נפוץ מאוד, אולי אין לנו הסבר, אבל תחילה הוא גם מציע שיש קשר בין השם עמיהוד ובין עמדה שילטונית - הוא רואה זאת כ-'סגולה'.
אפשר להוסיף על דבריו ולומר שאולי לאחר שאדם נבחר לתפקיד נשיא, האבא שלו כיבד את עצמו בשם עמיהוד - בבחינת אני הוספתי 'הוד' לעם שלי - בכך שהבן או הנכד שלי נבחר להיות נשיא.
התופעה של שינוי שם בעקבות מאורעות מוכרת בתנ"ך כגון אצל גדעון שנקרא 'ירובעל'.

דברי חז"ל על סבו של יהושע מתבססים על מקרא מפורש בספר דברי הימים, בתאור צאצאי אפרים (פרק ז' פסוקים כו-כז):(כו) לַעְדָּן בְּנוֹ עַמִּיהוּד בְּנוֹ, אֱלִישָׁמָע בְּנוֹ. (כז) נוֹן בְּנוֹ, יְהוֹשֻׁעַ בְּנוֹ.

הדברים מפורשים: עמיהוד - אלישמע - נון - יהושע.