נטילת ידים 3

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 05/01/02 15:21 כא בטבת התשסב

שאלה

הרב, אני מצטערת שאני שואלת אותך הרבה פעמים כנראה בפעם הראשונה לא הסברתי את עצמי ברור.

אני יודעת מה הברכה שמברכים כשקמים בבוקר, וגם כשיוצאים מהשרותים. האם בשאר הנטילות יש ברכה, מה הברכה?

האם בכל הנטילות יש חוצץ (האם בבוקר אפשר ליטול יידים שיש עליהם צבע,אבל בנטילת יידים לארוחה אסור).

ולמה נוטלים כל נטילה (בבוקר נוטלים לסרוגין ובבוקרלא, למה?)

סליחה שלא הבהרתי את עצמי מההתחלה ותודה.

תשובה

בס"ד

בנטילת הידים שלפני האוכל - מברכים על נטילת ידים. בבוקר כשקמים כנ"ל, ואחרי השירותים מברכים "אשר יצר" - בשאר הנטילות - לא מברכים.

בכל הנטילות הנ"ל צריך להקפיד על חציצה. גם בנטילות אחרות ש להקפיד בכך אם כי לא כל כך כמו בראשונות.

הסיבה שבגללה נוטלים ידים בבוקר לסירוגין היא בגלל הרוח הרעה שאינה יוצאת אלה בדרך זו. ובנטילה שאחרי שירותים שגם שם יש רוח רעה יש צורך לנטול לסירוגין שלש פעמים אך אין צורך בכלי כי הטומאה שם אינה כל כך כמו בשינה שהיא אחד משישים במיתה.
לגבי נטילת האוכל מעיקר הדין די בנטילה של פעם אחת והסיבה שנוטלים פעמים או שלוש על כל יד היא כדי להעביר את המים הראשונים שנטלו לראשונה - וזו כמובן חומרא לתוספת נקיות אך אינה מעכבת.

אין צורך להתנצל, אני עונה בשמחה.