נטילת ידיים עם פלסטר ועוד

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/07/02 11:08 ה באב התשסב

שאלה

כמה שאלות בנידון...

א. מה עושה אדם שיש לו חציצה על היד?

ב. האם חייבים בנטילה מנטלה לאחר השירותים?

ג. על מה מדבר סימן קס"ד בשולחן ערוך?

תשובה

בס"ד

מי שיש לו מכה על ידו ועליה פלסטר שקשה להורידו - יעשה נטילה על הפלסטר.
אם נפלה הרטיה באמצע האוכל - יטול ידיו שנית.
אם זו תחבושת בד או פצע פתוח – יעטוף אותה בבד או בנילון בשעת הנטילה ובשעת האוכל.
אם התחבושת או הפצע על כל היד - יטול רק את היד השניה ורק בה ישתמש לאכילה. ויברך "על נטילת ידים".
אם התחבושת או הפצע על שתי ידיו וזה זמני - יאכל אוכל שאינו חייב נטילה.
אם התחבושת או הפצע על שתי ידיו וזה קבוע -ישאל שאלת חכם.

מי שידיו צבועות, אם אין שם ממשות של צבע כי אם מראה בלבד - לא הוי חציצה.
אם יש עליהם ממשות הצבע אפלו רק מעט – זה חציצה.

אדם שרגיל בכך כגון סייד או צבע, או סופר סת"ם ואצבעותיו מלכלכות מדיו והוא רגיל בכך, וכן כל בעלי אומנות כזאת אין מקפידין בכך – זה לא חציצה אלא אם כן הוא ברוב היד.

הנוטל אחרי שירותים – יטול ג' פעמים לסירוגין בלי נטלה.
בשו"ע אורח חיים סימן קסד כתוב "נוטל אדם ידיו שחרית ומתנה עליהם כל היום אפילו שלא בשעת הדחק ובלבד שלא יסיח דעתו מהם ולא יטנפם.
ואם מים מצויים לו - טוב שיחזור ויטול ידיו אבל לא יברך
ולדעת הרמ"א תנאי זה מועיל רק בנטילה שאינה לצורך אכילה.
משמעות ההלכה היא בעיקר לכך שנטילת הבוקר מועילה לכך שכשהוא מברך או מתפלל לא צריך ליטול ידיו שנית לצורך הברכה או התפילה.
לדעת הרמ"א אי אפשר לנטול ידים בבוקר לצורך אכילה של הצהרים או הערב - וכך נוהגים.