נחלש מחמת הצום

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/09/12 14:58 ג בתשרי התשעג

שאלה

האם אישתי שמרגישה לא טוב יכולה להפסיק לצום ?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש הבדל בין תשעה באב ויום כיפור בהם מחמירים יותר ובין שאר הצומות שאפשר להקל.
עם זאת לא כל מי שקשה לו ונחלש בגלל הצום יכול להפסיק לצום.
אני מצטט לך מתוך שעור של הרב אליעזר מלמד: "כמעט כל אדם סובל בצום מכאב ראש וחולשה, ולהרבה אנשים קל יותר בצום לשכב במיטה מאשר להמשיך לתפקד, ולעיתים הרגשת המעונה אף קשה מהרגשת אדם שחולה בשפעת. אולם תחושה זו אינה נחשבת כמחלה אלא כתחושה טבעית של צום, שתחלוף תוך שעות ספורות אחר הצום. ולכן דווקא חולה שנאלץ לשכב על מיטתו מחמת מחלתו פטור מהצום, אבל מי שסובל מהצום עצמו אינו נפטר מהתענית. ורק מי שנחלש כל כך מחמת הצום עד שיצא מגדר מעונה המצטער מחמת התענית והתחיל להיות חולה - פטור מן הצום.
וכן אדם חלש או זקן מאוד שמצטער בצום וחושש שאם יתענה יחלש ויחלה, פטור מן הצום. וכן חולה שהתרפא אבל עדיין מרגיש חולשה וחושש שאם יתענה תחזור מחלתו - פטור מהצום (כף החיים תקן, ו; תקנד, לא).
מתוך
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=1141