נחלות השבטים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/12/13 00:50 יב בטבת התשעד

שאלה

ב"ה

שלום רב.

פעם שמעתי שהשבטים קיבלו את הנחלות לפי גודלם.

נראה לי שזה נמצא גם בספר יהושוע ששבט יוסף אומרים שאין להם מקום בהר למרות שהם הרבה וכו'... .

אם כך- איך יתכן ששבט דן הוא השבט הכי גדול והוא קיבל את הנחלה הכי קטנה? (עד כדי כך שהיה צריך ללכת לצפון אח"כ)

נכון שאולי הוא היה צריך לכבוש ולא כבש, אבל עדיין שאר השבטים גם לא כל כך כבשו אז אם כך שבט דן היה צריך לכבוש יותר המון?

ועוד שאלה כללית- האם השבטים קיבלו את הנחלתו שלהם והם היו צריכים לכבוש את כל השטח או את חלקו?

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

רש"י על החומש משיב לשאלה שלך (במדבר כו; נד):
"לרב תרבה נחלתו - לשבט שהיה מרובה באוכלוסין נתנו חלק רב... ולא נתחלקה הארץ במדה, לפי שיש גבול משובח מחברו, אלא בשומא, בית כור רע כנגד בית סאה טוב, הכל לפי הדמים":

כלומר החלוקה לא היתה לפי מידת השטח אלא לפי איכות הקרקע.

באשר לכיבוש הארץ - יהושע כבש את רוב הארץ לא את כולה. מסופר על כך בספר יהושע ובתחילת ספר שופטים - כל שבט היה אחראי להמשיך ולשחרר את נחלתו. להלן דוגמאות קצרות מפרק א' בספר שופטים:

יהודה ושמעון היו נאמנים לצווי, הם נעזרו זה בזה -
(ג) ויאמר יהודה לשמעון אחיו עלה אתי בגורלי ונלחמה בכנעני והלכתי גם אני אתך בגורלך וילך אתו שמעון:
(ד) ויעל יהודה ויתן ידוד את הכנעני והפרזי בידם ויכום בבזק עשרת אלפים איש:

שבטים אחרים חטאו בכך שלא השלימו את משימתם, גם כאשר הם היו חזקים מהאוייב, העדיפו לקחת מיסים ולא לגרש כפי שנצטוו:

(כז) ולא הוריש מנשה את בית שאן ואת בנותיה ואת תענך ואת בנתיה ואת ישב יושבי דור ואת בנותיה ואת יושבי יבלעם ואת בנתיה ואת יושבי מגדו ואת בנותיה ויואל הכנעני לשבת בארץ הזאת:
(כח) ויהי כי חזק ישראל וישם את הכנעני למס והוריש לא הורישו: ס
(כט) ואפרים לא הוריש את הכנעני היושב בגזר וישב הכנעני בקרבו בגזר: פ
(ל) זבולן לא הוריש את יושבי קטרון ואת יושבי נהלל וישב הכנעני בקרבו ויהיו למס: ס
(לא) אשר לא הוריש את ישבי עכו ואת יושבי צידון ואת אחלב ואת אכזיב ואת חלבה ואת אפיק ואת רחב:
(לב) וישב האשרי בקרב הכנעני ישבי הארץ כי לא הורישו: ס
(לג) נפתלי לא הוריש את ישבי בית שמש ואת ישבי בית ענת וישב בקרב הכנעני ישבי הארץ וישבי בית שמש ובית ענת היו להם למס: ס