נדר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/02/14 21:13 כא באדר א'

שאלה

1.נדרתי נדר לפני כמה ימים שאני יניח תפילין 5 פעמים ובתמורה לכך אני יצא יפה ב5 תמונות שאני יצטלם(תמונות פספורט). ואמרתי שאם אני לא יעשה את זה אני ימות מסרטן. ובנדר אמרתי את הימים המסויימים שאני יניח את התפילין אבל יום אחד שכחתי ובמקום זה הנחתי תפילין ביום אחר כדי לחפר על זה. בסך הכול הנחתי תפילין 5 פעמים אך לא בימים שהבטחתי. האם הנדר שנדרתי זה בכלל נדר? האם לא קיימתי את הנדר? האם אני ימות מסרטן בגלל זה?

2.פעם אחת שברתי משהו בבית וביקשתי מאלוהים שאבא שלי לא יכעס עליי והבטחתי לו שאני לא יקלל ואני מקלל בלי הפסקה האם זה נדר בכלל מה שאמרתי?

3.גם פעם אחת היה לי פצע וביקשתי שזה יעבור ובתמורה לך הבטחתי שאני יהיה ילד יותר טוב. האם זה נדר?

4.פעם נדרתי נדר שמישהו שפגעתי בו ישכח את מה שעשיתי לו ובתמורה לך אני לא יתגלח עם סכין גילוח. האם זה נדר?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אתה נודר על דברים שהם ממילא מצוות או איסורים.

כל יום שאינך מניח תפילין אתה מבטל מצווה חשובה ביותר. לא צריך נדר כדי להניח תפילין יום יום.

כל יום שאתה מתגלח בתער אתה עובר על איסור חמור מאוד. לא צריך נדר כדי להפסיק להתגלח בתער.

במקום לנדור תתחיל לקיים מצוות ותחדל מלעבור עבירות.

על הנדרים שנדרת ולא קיימת אתה יכול לחזור בתשובה ואז עליך לקבל על עצמך שלא תידור יותר בשום אופן. כך תוכל להתפלל אל ד' שיסלח לך על הנדרים שנדרת.

אתה מתיחס אל הקב"ה כמו מישהו שעושים אתו 'עסקים' הוא יתן לך כל מני בקשות שלך ואתה בתמורה תעשה כמה מצוות שלו.
זו גישה ילדותית שאין לה מקום אצל אדם בוגר.
אנחנו חייבים לקיים את מצוות ד' בלי שום תנאי.
אנחנו יכולים להתפלל ולבקש ממנו על מה שחשוב לנו ואין צורך לתת לו תמורה בנדרים שאנחנו נודרים.

(אמנם מותר לנדור נדרים בשעת צרה אבל לא על כך מדובר כאן - ועיין https://www.kipa.co.il/ask/show/252632-נדרים-בשעת-צרה)