נדרתי נדר ללכת עם גרבים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/08/03 05:58 י באב התשסג

שאלה

לפני כשנה כשאמי חלתה בסרטן אמרתי שאני אלך כל הזמן עם גרביים . לא זכרתי אם אמרתי בלי נדר או לא. ולכן הלכתי עם גרביים כל שנה שעברה . השנה חשבתי ש-כל נדרי התיר את ה"שבועה" ולכן לא הלכתי עם גרביים . האם מה שהנחתי באמת נכון או לא?

תשובה

שלום רב !

באמת תפילת "כל נדרי" יכולה להתיר נדרים שנדרנו ואיננו זוכרים אבל לא נדרים שזוכרים אותם. בשביל זה צריך ללכת לרב שבקי בהתרת נדרים שימצא פתח להתרת אותו נדר.

לכן בכל נדר כדאי לפנות לחכם כזה ואחר שמצא מקום להתיר דבר זה (לאחר בדיקה שלא מדובר במעבר על גדרי ההלכה, ושבאמת אי אפשר לעמוד בנדר זה וכו') אפשר לבקש משלושה גברים שיהוו בית דין ויתירו את הנדר, כפי הנוסח הנמצא בסידורים, או במחזור הסליחות שלנו.

אבל במקרה שלך אני לא חושב שאת יכולה כלל להתיר את הנדר ויש בזה אפילו קצת חוסר יושר.

למה הדבר דומה?

את הולכת לחנות ורוצה לקנות מקרר. שילמת שצ'קים וקיבת מקרר כי המוכר האמין לך.
אחרי שקיבלת את המקרר והשתמשת בו פתאום את נזכרת שזה לא נוח לשלם. ואת הולכת ומבטלת את הצ'קים.

איך זה נראה לך?

ובמיוחד שללכת עם גרבים זה הידור אמיתי בהלכה ויש דעות שזה עיקר בהלכה ובכלל לא חומרה.

אני ממש ממש מיעץ לך [היום] שאת קוראת את התשובה הזו להמשיך ולעשות את מה שקיבלת על עצמך.

אולי עד היום אלוקים סלח וויתר לך כי לא ידעת אבל היום אני מרגיש אחריות לומר לך שזה לא משחקים ואל תחכי לרגע שבעל המקרר יבוא לקחת את המקרר שלו כי לא שילמת.

דיבורך ומעשיך הם חשובים ואינם משחק ילדים. גם אלוקים אינו משחק. והחיים של אמא שלך גם לא משחק.

בבקשה ממך. ממש ממש עכשיו. עם גמר קריאת התשובה הזו גשי לארון ועשי מה שצריך לעשות.
כל טוב.