נדרים שאני נודרת

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 06/01/22 13:50 ד בשבט התשפב

שאלה

רבתי עם אבא שלי ונדרתי נדר שלא אתקשר אליו עוד באותו היום

כמה דקות אחרי שכחתי והתקשרתי ומיד ניתקתי.

אבל אז הוא נעשה ממש עצבני ופחדתי שיעשה לעצמו משהו ומהר אמרתי לאח שלי תתקשר אליו כמה פעמים עד שהוא השיג אותו .

האם זה שאמרתי לאח שלי נחשב שאני התקשרתי?

והאם שהתקשרתי דקה אחרי ומהר נזכרתי וניתקתי .. זה היה האוטומטי מהלחץ.

ועוד מקרה אחר שהיה כבר לפני כמה חודשים שנדרתי שלא אשלח יותר הודעות באותו היום להורים שלי גם אז רבתי ואחרי כמה זמן באותו היום שלחתי לאבא שלי הודעות ומיד נזכרתי ומחקתי אותן בוואצפ אבל הם נשלחו והוא הספיק לקרוא. מה אני אעשה לגבי זה? זה מאוד מגביל אותי מאז אני לא שולחת להם שום הודעה! זה ממש מגביל. כי אני מפחדת ממה שקרה.

ובכללי אני כבר מאוד מאוד משתדלת ומנסה בכללל בכללל לא לנדור . רק במצבים שאני לא מצליחה לעצור את עצמי אני נודרת כי זה הדבר היחיד שמפחיד אותי ומונע ממני לעשות.

תשובה

שלום וברכה,

אפתח בכך שאשרייך שאת רוצה להיות ישרה עם עצמך ועם א-להים.

לגבי הנדרים, כמה נקודות שברצוני לכתוב לך:

א. אכן צריך לקיים נדרים שנודרים, כפי שכתוב בפסוק: "מוצא שפתיך תשמור". אך מהיום תשתדלי להפסיק לנדור נדרים. זה בדרך כלל יותר מזיק ממועיל. וגורם לעבור חלילה על מה שאת רוצה לקיים.

ב. לגבי נדרים שנדרת שעדיין הם רלוונטיים (כגון: נדר לאכול כל יום לחם ודברים דומים), אפשר להתיר לך אותו על ידי שמוצאים פתח על הנדר. זה דורש התרת נדרים שצריך לעשות בפני 3 דיינים (הם לא חייבים להיות מומחים, מספיק שאחד מבין בהלכות נדרים, ורק לו את מספרת את הנדר). ממליץ לפנות לרב המקומי כדי שיתיר לך את הנדרים.

ג. זה שנדרת לא להתקשר לאביך, והתקשרת זו נקרא שעברת על הנדר. זה שהתקשרת לאחיך זה לא נכלל בתוך הנדר.

ד. מה לעשות עם הנדרים שעברת עליהם כבר? תחזרי בתשובה על הנדר שנדרת. כפי שחוזרים בתשובה. חרטה, וידוי, קבלה לעתיד. ומרגע זה שחזרת בתשובה ה' מוחל וסולח. ותשתדלי לא לנדור נדרים יותר.

ד. מציע לחשוב על דרכים אחרות להימנע ממעשים שליליים, אך לא להמשיך ולנדור.

בהצלחה רבה,

הלל מרצבך