נגישות כלכלית

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 02/06/09 22:54 י בסיון התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב,

באולפנא שלנו עורכים מסיבת סיום והכתרת רבנית פורים מפוארת מאד בעלות כלכלית מאד גבוהה ודרשו מכל בת סכום כספי גבוה. לנו בכתה יש מספר בנות שמתקשות לשלם סכום זה ומתביישות לפנות להנהלה לעזרה.הכתה שלנו בהתלבטות מה לעשות והאם להשתתף במסיבת הסיום.לדעתנו המסיבה מוגזמת ומנקרת עיניים, אך שאר השכבה חולקת עלינו . נודה לרב מאד אם יוכל לייעץ לנו מה לעשות? האם קיים איסור הלכתי לצניעות כלכלית?

בתודה מראש

תשובה

שלום

הרא"ש והרשב"א הגדירו שיש ללכת בעניין תקנות הקהל על פי דעת הרוב. גם המיעוט מחוייב לדעת הרוב.

אמנם, כל זה בתנאי שהרוב הכריע להתנהג בצורה המתיישבת עם ההלכה ולא נוגדת אותה.
אך אם הרוב בקהילה הכריע נגד התורה, אזי אין להחלטתו תוקף, וכל פרט מהקהילה (הכתה) רשאית וחייבת לעשות כרצון התורה.
הכיתה שלכם נידונת בעניין הזה כקהילה.

על כן, אתן חייבות לקבל את הכרעת הרוב, ולדאוג שזה לא יגיע לאיסור תורה של הלבנת פנים של הבנות שיש להן בעיה כלכלית. כך לכתחילה.
רק באם אתן לא מצליחות למנוע את הכאב והמבוכה של המתקשות, תוך שמירה על יישום דעת הרוב למסיבה נוצצת (זה לגיטימי להחליט על מסיבה נוצצת, גם אם זה לא הכי מומלץ) עליכן להודיע לועד שלא תשתתפו במסיבה, שכן היא נעשתה תוך עבירה חמורה של הלבנת פנים.

אך יש לעשות הכל כך שדעת הרוב תבוצע יחד עם הקפדה שלא תבוייש שום בת. רק אם אין ברירה, יש להכריע נגד הרוב וכדעת ההלכה.

כל טוב