נגיעה בחילונים

חדשות כיפה הרב שי פירון 12/03/02 16:22 כח באדר התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב!!!

בבקשת תעני לי מהר העיניין קצת דחוף...

אני לומדת בישורון ואני מדריכה בבני עקיבא ואני גם מדריכה בגרעין נחשון שהוא מיועד לילדים במצוקה ממשפחות חילוניות.

ראיתי בתשובתך לעדי המדריכה ממלבס שצריך לחנך את החניכים כבר משבט נבטים על איסור נגיעה לי ב"ה יש רק חניכות אז אין לי בעיה כזאת

אבל במסגרת הגרעין נוגעים בנו ילדים ולפעמים קצת יותר גדולים ואנחנו לא ממש יכולים להסביר להם על איסור זה כי גם ככה הם חושבים שאנחנו באים כדי להחזיר אותם בתשובה

האם כשהם נוגעים בנו אנחנו עוברות על ההלכה או שאולי המטרה מקדשת ואם אנחנו עוברים על ההלכה מה עלינו לעשות

בתודה מראש עדי

קראתי מה ענית

תשובה

ב"ה

עדי,

ברכת ה' עלייך!

א. ברמה העקרונית אין מקום להקל בשאלות מעין אלה.
ב. אומנם, יש מקום לבחון את השאלה הן הרמה העקרונית והן ברמה החינוכית. ברמה ההלכתית, יש לבחון את הענין כיון שזה מגע שאין בו הנאה, ואין בו רצון כזה או אחר.
ברמה החינוכית, יש להבחין בין מצב זמני שנועד לקדם לבין מצב קבוע.
ג. כאשר אדם נוסע בשבת, לצורך פיקוח נפש, הרי שמחד הוא עושה מעשה נכון וחשוב אך מאידך עליו לחוש בצער הגדול הנגרם לו כתוצאה מהעובדה שהוא עושה מה שאינו תואם את השקפת עולמו האידאלית.
רק אם הוא חש באי נוחות הוא מסוגל לחלל שבת. כבר אמרו חכמים בדרך הלצה: גם אם אתה נאלץ לאכול חזיר בשל סיבות בריאותיות, אל תמצוץ את העצם... כלומר, תשתדל להראות שאתה לא נהנה מהצב, שצר לך שאתה עושה מה שאסור לעשות.
כך גם כאן - גם אם יש להקל בענין בשל צרכים חינוכיים יש לעשות זאת מתוך תחושה נוראית של אי הקפדה על ההלכה.
כמו כן יש להקפיד על כל הכללים ההלכתיים המינימאליים
ולא לראות בכך היתר גורף.

בברכה,

שי