מתנות לחברה 2

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 03/08/02 23:24 כה באב התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב.

קראתי את תשובתו של הרב שמואל אליהו, בנושא נתינת מתנות לחברה וחשש לקידושין, ורציתי להרחיב קצת את העניין. (הייתי שואל את הרב שמואל, אך משום מה כבר איננו ברשימת הרבנים, אז החלטתי לשאול את כבודו).

ולעניינו כיצד ייתכן שאדם לא יכול לתת מתנה לחברתו, או למשודכת/מאורסת שלו?

הדבר בעייתי מאוד, כאשר יש לבחורה יום-הולדת, והיא מצפה שהבחור יעניק לה שי כלשהו, לכבוד זה.

מה אדם יעשה אז?

האם ניתן לתת מתנה, אך לציין מראש שאין זה למטרת קידושין, אלא מתנה בעלמא?

ומה עם עניין של שני עדים? האם ההלכה לא מחייבת שיהיו שני עדים במעמד הקידושין?

כלומר, אם הבחור ייתן לבחורה את המתנה כאשר אין שני אנשים בקרבת מקום, האם אז זה יהיה מותר?

ומה עם טבעת אירוסין?

האם ברגע שבחור נותן למשודכת טבעת אירוסין, זה אומר שהוא בעצם עשה פעולה של קידושין?

אשמח אם כבודו יוכל להסביר לי את העניין הזה!

האם ישנם עוד דרכים אשר באמצעותם ניתן לתת מתנה בכל זאת, ללא חשש קידושין?

תודה מראש!

מ.

תשובה

ב"ה

מיקי שלום.

אתה מתכוון ל :https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=9183

אם יש כוונת קידושין אסור לתת לה מתנה.
אם אין כוונת קידושין -מותר.

אני חושב שראוי לא להכנס למצב של ספק בעניין כזה.
אגב היו כמה וכמה מקרים של ספקות אמתיים עד כדי כך
שהיה מקרה אצלנו בצפון שתלמידי תיכון שיחקו ב...
..אבא ואמא.. ותוך כדי המשחק הוא נתן לה מתנה ,
ו"בצחוק " אמר לה שהוא אוהב אותה והוא רוצה שהיא תהיה אשתו.

במקרה זה היא ספק מקודשת ובית הדין נתן לה גט !!!!
אבסורד,בחורה בתיכון וכבר גרושה.....

לכן ההלכה הקפידה בעניין זה.
אם אתה רוצה להרחיב בנושא עיין במסכת קידושין ובשו"ע
אבן העזר הלכות קידושין.

בברכה,

עוזיאל