מתי זמן פדיון הבן

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 30/01/19 21:31 כד בשבט התשעט

שאלה

שלום לך כבוד הרב בני הבכור נולד בתאריך ט"ו בשבט בשעה 12:30 ספרנו ימים לפדיון והגענו למסקנה שצריך לעשות את הפדיון בתאריך י"ד בערב זה אומר תחילתי של ט"ו אדר א..

קבענו כבר אולם והכול, האם זאת טעות מוחלטת? וכך לא נקיים את המצווה? ובעצם לא נפדה את בנינו בזמן הנכון?

תשובה

לשואל שלום

ברכת מזל טוב, יהי רצון שתזכו לגדלו בנחת ובשמחה לתורה לחופה בזמנהּ ולמעשים טובים. אמן.

התאריך שקבעתם טוב, שיהיה בהצלחה. אמנם יש מחמירים לפדות רק למחרת. אסביר מדוע.

הפסוק ממנו נלמדת מצוות הפדיון הוא: "וּפְדוּיָו מִבֶּן חֹדֶשׁ תִּפְדֶּה". פירושו של דבר הוא שאת הפדיון צריך לערוך לאחר שימלאו לבכור חודש ימים. זאת אומרת: לאחר שיעברו על התינוק שלושים יום והוא ייכנס ליומו השלושים ואחד.

בהקשר זה, אם פדו את הבכור לפני כן - לא קיימו את המצווה כלל. וצריך לפדותו בברכה.

בחשבון הימים נכלל גם יום הלידה וגם יום הפדיון עצמו. לכן במקרה שלכם: התאריך הנכון הוא יום רביעי ט"ו באדר א. ומרגע שהגיע יום שלושים ואחד, אפשר לפדות בכניסת היום שהוא לפי היהדות הלילה לפני כן. וכן פסק הרב עובדיה יוסף זצ"ל. וכן מנהג מצרים וג'רבא ורוב קהילות ישראל.

אלא, שלדעת חלק מן הפוסקים, החשבון תלוי גם בזמנו המדויק של חודש הלבנה. מחזור הירח הוא 29 ימים, 12 שעות וארבעים וארבע דקות. כלומר, במקרה כמו שלכם, שהבן נולד בצהריים, לדעתם אין פודים את הבן בלילה של יום השלושים ואחד אלא רק שיעברו עליו 29 ימים ו12:44 שעות לפי חשבון, קרי: 1:15 בלילה.

לסיכום: מה שקבעתם טוב מאוד וכן המנהג.

(מקורות: שו"ע יו"ד שה | ש"ך שם | ב"ח תשובה קכה | תרומת הדשן סימן רסט | פתחי תשובה יו"ד שה, יז | ישכיל עבדי ז עמ' שלז | דעת כהן קפה | יביע אומר ה כה)

בהצלחה רבה והרבה נחת!