מתי זה נקרא

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 25/08/03 13:25 כז באב התשסג

שאלה

שלום רב.

מצד אחד אומרים שיהודי צריך לעשות את כל ההשתדלות שלו להביא את הגאולה, ומצד שני אומרים שאסור לדחוק את הקץ. מה הגבול בכל אחד ומה אנחנו באמת צריכים לעשות?!

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מספרים ששאלו את החפץ חיים על כך, והוא ענה משל למה הדבר דומה:

לאבא שיצא עם בנו ללכת מעירו לירושלים הרחוקה. הדרך ארוכה ובימיהם לא היו רכבים, חלק מהאנשים היו הולכים ברגל וחלק רכובים על חמורים וסוסים.
אחרי שעה של הליכה שואל הבן: "אבא, כבר הגענו"?
"עוד לא" - עונה האב.
"אבא מתי נגיע לירושלים"?
"הדרך עוד ארוכה" - ענה האב.
וכך כל שעה קלה הבן שואל ושואל את האבא ואת ההולכים בדרך: "כמה זמן יש עוד להגיע לירושלים?"

בשלב מסויים גער האב בבנו ואמר לו: "לא שואלים כל שעה, רק מתקדמים והולכים".

שתק הבן והלך בצד אביו עד שהגיעו קרוב אל העיר.
כשהתקרבו לעיר פגשו האב והבן מישהו שבא מולם. שאל אותו האב: "כמה זמן יש עוד להגיע לירושלים?"
ענה לו האיש: "עוד מעט ותראו את יופיה של העיר".

שאל הבן ואמר: "אבא! כשאני שאלתי את אותה השאלה - גערת בי ועכשיו אתה שואל את אותה שאלה בעצמך?"

ענה אביו ואמר: כשהיינו רחוקים - כל שאלה כזאת היתה רק מחלישה. עכשיו שאנחנו קרובים לעיר - כל שאלה וכל תשובה רק נותנת עוד הרבה כוח.

עד כאן המשל.
והנמשל מובן מאליו:

כשאנחנו רחוקים מהגאולה כל שאלה על תאריך הגאולה תביא עצב, כעס או יאוש חלילה.
אבל כשאנחנו קרובים כל כך - כל תשובה נותנת כוח והרבה.

** **

כך גם בעניין דחיקת הקץ - כשאנחנו רחוקים ממנו כל דחיקת קץ משולה לבדיקת ביצה שתחת התרנגולת - מתי היא תבקע? בדיקות כאלה יכולות לשבור את הביצה ולהביא עליה כליון.
אבל שהתרנגולת דגרה על הביצה עשרים ושתים יום והיא צריכה להבקע - נכון יהיה מצד בעל הבית להיות נוכח במקום בשעת הבקיעה להכין מקום, להרחיק את החתולים ולטפל היטב באפרוחים.

בהצלחה!!!