משניות במסכת כלים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/07/10 19:16 כג בתמוז התשע

שאלה

כתוב במסכת כלים פרק ד' משנה ד':

"כלי חרס שיש לו שלוש שפיות..."

הסתכלתי בפרוש של קהתי ולא הבנתי איך נראה הכלי הזה.

בבקשה אם אפשר לשלוח לי תמונה/ציור או הסבר מפורט ובהיר מאוד על הכלי הזה. תודה מראש.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
"שפיות" מלשון שפתיים.
תאר לעצמך שמניחים שלש קערות: קטנה בינונית וגדולה, זו בתוך זו.
כאן מדובר על כלי אחד שהוא כמו השלש קערות - יש לו שלש דפנות = שלש שפות, זו בתוך זו.
המשנה מסבירה שדין הטומאה של הכלי תלוי בגובה של כל דופן. הדופן הגבוהה ביותר קובעת את הכלי.
אם הדופן הפנימית הכי גבוהה, דופן זו קובעת את הכלי, לכן טומאה שנמצאת בשתי הדפנות החיצוניות כאילו נמצאת מחוץ לכלי והכלי לא נטמא.
אם הדופן החיצונית הכי גבוהה - היא נחשבת לדופן הכלי, כל מה שנמצא מלפנים ממנה טמא.
אם הדופן האמצעית הכי גבוהה מה שלפנים ממנה טמא ומה שמחוץ לה טהור.

בברכה