משיח יותר ממלאך?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/06/13 22:20 כג בסיון התשעג

שאלה

שלום לרב!

לגבי הפסוק "הנה ישכיל עבדי ירום ונישא וגבה מאד", אומר המדרש: "זה מלך המשיח... 'ירום' מן אברהם... 'ונישא' ממשה... 'וגבה' ממלאכי-השרת". ועוד נאמר, ש"וגבה מאד" רומז, שהמשיח הוא במדרגה גבוהה יותר גם מאדם הראשון ('מאד' אותיות 'אדם').

לפי מיטב ידיעתי למלאכים אין כלל בחירה חופשית והם מתוכנתים-מראש לשרת את אלוקים. כמובן אדם ללא בחירה חופשית לא ראוי לקבל שכר או עונש.

ודרשו חז"ל בתנחומא פסוק זה במלך המשיח, בהיותו למעלה מהאבות, ממלאכי השרת, ממשה, מדוד, מאליהו ומאדם הראשון.

ולתוכן שאלתי.. אם משיח הוא בדרגה כל כך גבוהה שנקראת " יחידה" והוא מלך האם הוא אחראי על מעשיו ?

הוא שהוא מונהג כולו ע"י הבורא.? ובכלל אין הוא יכל לחטוא סתם דוגמה.. בברכה לבטלה.. או בעריות או בכל חטא אחר? אם הוא למעלה ממלאך...

אפשר הסבר?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לא רק המשיח אלא כל ישראל עתידים לעלות מעל דרגת המלאכים.
מעלתם היא שיש להם בחירה - מה שאין למלאכים, אבל הם בבחירתם(!!!) יגיעו למעלה של יראת חטא מלאה עד שלא יחטאו לעולם.

ועיין בהרחבה במאמרו של הרב אריה שטרן מישיבת כרם דיבנה

https://www.google.co.il/url?sa=t