משיב הרוח ומוריד הגשם

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 17:51 ד באלול התשסב

שאלה

מה יעשה אדם ששכח לומר "משיב הרוח ומוריד הגשם"?

תשובה

מאז שמחת תורה התחלנו להזכיר בתפילה "משיב הרוח ומוריד הגשם". רוב הקהילות בארץ הזכירו בקיץ "מוריד הטל", ומכאן ההלכה הבאה:

אם לא הזכיר "משיב הרוח", אלא המשיך כדרכו בקיץ לומר "מוריד הטל" - אינו חוזר.

כל עוד לא הזכיר את שם ה' בחתימת הברכה, ולא אמר "משיב הרוח ומוריד הגשם", או מסופק אם אמר - חוזר ואומר "אתה גבור". אם כבר הזכיר שם ה' - אומר "למדני חוקיך", וחוזר לומר "אתה גבור". אם סיים את הברכה - אומר במקום "משיב הרוח ומוריד הגשם". אם התחיל "אתה קדוש" - חוזר לראש התפילה.

טוב לאמר בתחילת התקופה 90 פעם (לפי החת"ס: 100) "אתה רב להושיע משיב הרוח ומוריד הגשם". הדבר מרגיל אמירה זו בשיגרת הלשון, ואז במקרה של ספק - אינו חוזר.

למנוע טעויות וספיקות - טוב להתפלל מתוך סידור, או לעשות סימן להזכיר גבורות גשמים.