מקרא בלילה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/02/02 08:30 ג באדר התשסב

שאלה

מהו האיסור של "לקרוא מקרא בלילות"?

מה לגבי שנים מקרא ואחד תרגום?- ומה לגבי ליל שישי?- והאם יש הבדל בין ליל שישי לליל שבת?

מה עם לימוד פרשת השבוע עם מפרשים? (רש"י, רמב"ן, או"ח הקדוש, רבנו בחיי וכו')

מה לגבי קריאת התרגום בלבד?

אם הרב יכול להתייחס למה שכתב הבא"ח ב"רב פעלים" חלק ב', שאלה ב'.

חודש טוב ושבת שלום לכבוד הרב!

תשובה

איו קוראין בלילות בתורה נביאים וכתובים, אלא לומדים תורה שבע"פ.

מותר לקרוא בתנ"ך בלילי שבת ויו"ט, אבל בליל ר"ח אסור.

יש דעות חלוקות ולא ברורות לגבי אמירת תהילים בלילה, ולכן אין מוחים בידי הקוראים תהלים, אבל למי ששואל אומרים שלא יקרא,
ויש מחמירים שלא לומר אפילו מזמור "יענך" תהילים כ'( לאשה המקשה ללדת או
לחולה, אע"פ שאומרים את המזמור הזה בתיקון חצות.
האיסור גם לגבי שנים מקרא ואחד תרגום
בליל שישי קוראים רק את הפסוקים המיוחדים אבל לא מקרא כולו ולא שנים מקרא ואחד תרגום.
בליל שבת מותר מקרא ואין מקום לתרגום - אמנם אם חושש שלמחרת לא יהיה לו זמן לקרוא שמו"ת - יקרא שמו"ת בליל שבת.

לימוד מקרא עם מפרשים מותר לגמרי

-----
ביאור הלכה ד' ושם משם הרמ"ע מפאנו.
מחב"ר שם וסוד ישרים שם ולב חיים ח"א ס' ס"ט.
ר"פ ח"ב ב'.