מקורות טו בשבט

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 02/01/02 07:32 יח בטבת התשסב

שאלה

רבי הנכבד,

אני ירון וג וחברי דן בן ועיש רוצים לדעת:

"מהיכן אפשר להשיג הרבה מידע על מקורות טו בשבט?"

"מדוע נוהגים לנטוע עצים בטו בשבט?"

נשמח אם תענה לנו במהרה

ירון ודן

תשובה

לירון ודן שלום

המשנה במסכת ראש השנה מלמדת אותנו כי טו בשבט הוא ראש השנה לאילן, הסיבה היא כי בזמן זה בדרך כלל כבר עולה השרף באילן. במילים אחרות מתחיל תהליך ההתעוררות של האילנות מתרדמת החורף. זה הזמן שבו מתחיל מחזור חדש של חיים באילן, התהליך הזה בדרך כלל לא ניכר בחוץ אבל הוא קיים.
הצמח המפורסם שמקדים את התהליך הזה הוא השקדיה שכבר פורחת בטו בשבט אבל היא יוצא מן הכלל שלא מעיד על הכלל. רוב העצים שכבר ספגו הרבה גשמים בחורף רק מתחילים את תהליך והמחזור חיים החדש של השנה.

המנהג לנטוע עצים בטו בשבט הוא מנהג חדש ואולי נחמד למראה אבל אין לו מקורות ביהדות.
כדאי תמיד לנטוע עצים ונטיעת עצים היא דבר חשוב, הוא קושר אותנו לעצים ולחשיבותם אבל אני לא מכיר שום הלכה כזאת במקורות היהדות.