מציאת כסף

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/06/13 21:36 כא בתמוז התשעג

שאלה

ביום שישי בשבוע שעבר מצאתי שטר של חמישים שקלים בתוך המים בבריכה .מיד לאחר מכן ייבשתי את השטר וקניתי ארטיק מגנום ב-10 שקל ועוד שתי סוכריות של שקל, בסה"כ 12 שקל.

לאחר כחמש דקות הגיע אלי בחור בן 25 ואמר לי שהכסף שלו.

מיד הבאתי לו את שלושים ושמונה השקלים שנשארו אצלי ואמרתי לו שאחזיר עוד 12 שקל בפעם אחרת.

רק רציתי לדעת מבחינה הלכתית האם אני חייב להחזיר את הכסף?

תשובה

שלום!

התשובה בקיצור: הכסף שייך לך, ואין עליך שום חיוב להחזירו.

מקורות:

זה לשון השולחן ערוך (חו"מ סימן רס"ב):

"(סעיף ט') המוצא מעות מפוזרים... הרי אלו שלו. שבכל אלו, מסתמא הרגישו הבעלים בנפילתם, וכיוון שאין בהם סימן מתייאש".

בבריכה לא שייך סימן מקום, מאחר שהמים הולכים ונעים (מה גם שבכל אופן זה דרך נפילה שלא שייך בזה סימן מקום), ובשטר כסף בודד שלא בארנק אין סימן.

ועוד כתב השולחן ערוך שם:

"ראה שנפל מטבע מחבירו בתוך החול או בתוך העפר - מותר לקחתו, שוודאי נתייאש. ואפילו ראהו שהביא כברה לכבור החול או העפר לחפשו - אין חוששין לו".

ואע"פ שמצאנו בגמרא (בבא מציעא כז:) מידת חסידות להחזיר גם לאחר יאוש, זה דווקא במקום שנתנו הבעלים סימן, אבל כאן שאין כל הוכחה שהכסף שייך דווקא לפלוני - נראה שאפילו מידת חסידות אין כאן, אלא הרי זה כנתינת מתנה בעלמא (או צדקה, אם המאבד עני).

כל טוב!