מעשר כספים

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 10/04/02 04:41 כח בניסן התשסב

שאלה

לרב שלום

אני סטודנטית שעובדת ומרוויחה מעט לחודש (פחות מאלף ש"ח), בנוסף אני צריכה לממן את עצמי.

האם אני צריכה לתת מעשר מהמשכורת? ואם כן כמה?

האם זוהי מצווה מדיאוריתא?

(חשוב לי לציין שזה לא נובע מאי רצון לתת תרומה, אך השאלה היא האם אני מחוייבת לתת עשירית או סכום קבוע אחר עפ"י ההלכה?

תשובה

בס"ד

למיכל שלום,

בעניין מעשר כספים רבו הדעות בין הפוסקים. יש הסוברים שזוהי מצווה מהתורה ויש הסוברים שהחיוב הוא מדרבנן, ויש הסוברים שזו מידת חסידות. והדעה השלישית היא העיקר למעשה, וכן נהגו במשך דורות רבים. יחד עם זאת, מעלה גדולה יש למצווה זו של מעשר כספים, שהרי הכתוב אומר שאפשר לבחון את הקב"ה בעניין זה של נתינת המעשר, אם אכן הקב"ה מעשיר את האדם בעקבות נתינתו אם לאו.

לגבי שאלתך הספציפית אם אדם שמוגדר כעני מחויב ליתן מעשר – עקרונית, פסק הרמ"א שאין אדם שאינו מתפרנס די צורכו מחויב בצדקה, מכאן שפרנסתו קודמת. אמנם, יש מהפוסקים שחלקו עליו ומכל מקום גם הם יודו שדי בנתינת צדקה מינימלית ואין צורך ליתן במצב כזה מעשר כספים. וה' יזכך שתמצאי פרנסה בשפע ותוכלי לקיים מצוות צדקה בהידור.

בברכה, הרב דוד סתיו