מעשרות

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 07/02/02 14:35 כה בשבט התשסב

שאלה

הראש ישיבה שלי (ישיבה תיכונית) הוא חרדי מסגנון החזון-איש ז"א הקפדה עצומה במעשרות (יש איזה בדיחה על זה שבחתונה הבן לא אוכל והמחותן.. לא זוכר בדיוק) ובכל אופן הוא העביר שיעור על זה שצריך לעשר מכל דבר בימינו והסביר איך לעשות זאת והוא אמר שזו חובה בכל דבר בימינו משום שידוע על איזה משגיח אחד שהתפקר מאחת הכשרויות הרציניות שאחד הר"מים שלנו פגש אותו ושאל אותו על איזה כשרויות יש לסמוך אז הוא ענה לו איזה כן ואיזה לא והוסיף שהדבר היחידי שא"א לסמוך על השגחה הוא המעשרות כי משאית נכנסת משאית יוצאת כל אחת עם המון רכיבים והמשגיחים לא מצליחים להשתלט על זה ולכן יש לעשר כל דבר היום.

אחד האברכים אצלנו בישיבה טען שכל זה בגלל שהוא חזון-איש וציין את הבדיחה לעיל וטען שאם הדבר הוא כזה אז למה אין לזה פירסום ורציתי לדעת מה לעשות.

ובכל מקרה את מה צריך לעשר ואיך בדיוק.

תשובה

לא' שלום וברכה
ראשית כל אין לעלות על הדעת כלל וכלל שאברך בישיבה יתיחס כך לראש ישיבה.
לענינינו בנושא תרומות ומעשרות צריך לדון כל דבר לגופו. אם על מוצר כתוב במפורש ש"אין חשש תבל" או ש"הופרשו תרומות ומעשרות כדין" אז ודאי שלא צריך להפריש שוב תו"מ על אותו מוצר. אם יש ספק בדבר למשל שקונים בשוק שאין שם תעודת כשרות צריך להפריש בלי ברכה וליפדות מעשר שני גם כן בלי ברכה.
אם נכון שישנם משגיחים שלא עושים את עבודתם נאמנה חובה לדווח על כך לגורמים המוסמכים.