מעשרות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/12/12 21:16 ג בטבת התשעג

שאלה

שלום,

הנני אם חד הורית למספר קטינים.

אביהם אינו תומך בנו כלכלית ולצערי אנו נאלצים להעזר באנשים טובים כדי לשרוד כלכלית.

לאחרונה השגתי עבודה וכעת, עם המשכורת הראשונה, אני מעוניינת לתת מעשרות.

אי מי טען לי כי מכיוון שילדיי נזקקים הם, אני יכולה להעניק להם את המעשרות כדמי כיס.

מחד, אין לי ספק שזה ישמח אותם.. מאידך, אני באמת מעוניינת שהמעשרות יהיו מעשרות.

וזו שאלתי-

האם מבחינה הלכתית אני יכולה לתת לידיי את המעשרות או שדמי כיס לא יחשבו מעשרות?

חשוב לי לדעת מהי ההלכה ולא לחפש להקל בעניין, גם אם ידיי יפסידו את דמי הכיס. בטוחני שאם כך, אביהם שבשמים ידאג להם ממקום אחר.

תבורכו על תשובתכם.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

תשלום לילדים יכול להיות רק במה שקשור לתמיכה בלימוד תורה שלהם:

אמנם תשלומים ללימוד תורה של הילדים יכולים להחשב כמעשר, גם שאר הצרכים המיוחדים הנובעים מהתלמוד תורה הזה. כמו ספרים שלהם וכד' יכול לקחת מכספי מעשר. (ע´ אג"מ יו"ד ב, קיג)

עם זאת כאשר השכר שלך לא מכסה את הוצאות הקיום של המשפחה יש מקום שהמעשר כספים יהיה לשימוש עצמי:

אם אדם רואה שמזונותיו מועטים יפריש צדקה, וכמה שיפריש זה חשוב מאד. אם המצב הכלכלי של האדם קשה מאד, הרב ז"ל היה אומר תמיד כי אדם זה יכול לעשות קופת מעשר לעצמו. ישים בתוכה את כספי המעשר ויקח משם הלוואה לצורך קנית הדברים החשובים. עם הזמן יתחיל להחזיר לקופה את מה שלקח כהלוואה.
אמנם. לא ראוי לקחת את כל הכסף כהלוואה. רק חלקו. כי אם אדם יתרגל למצב שבו הוא לוקח הלוואה את כל כסף הצדקה הזה – הוא לעולם לא יגיע למצב שבו ירגיש שיש לו מספיק - כי מי שמתרגל להשתמש בכסף - אף פעם לא יודע לומר מספיק. (עיין בספר שו"ת בית דינו של שלמה בחלק יו"ד בתחילה)

הדברים מובאים מתוך תשובה של הרב שמואל אליהו. עייני בקישור להלן - אולי תמצאי דברים שיסייעו לך
http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?id=15293