מעמד האשה ביהדות

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/06/19 20:54 כז בסיון התשעט

שאלה

שלום הרב.

אתמול הרב ענה לי לשאלה בנושאי אונס ביהדות, והסבר הרמב"ם למשפט "אשה מעדיפה קב אחד ותפלות מתשעה קבין ופרישות".

קודם כל, ברצוני להודות לרב על התשובה הבהחלט מאירת עיניים בנושא אונס.

אבל לגבי השאלה השניה, אני חייב להגיד שהיה לי קצת קשה לקבל את תשובת הרב. כי התשובה היתה שלמעשה הסברו של הרמב"ם למשנה הוא מאוד נחמד ועדין ומתאר את אופי האשה באופן מאוד מדוייק. אבל אני חושב שהתשובה הזאת נראית רחוקה מהלשון שהרמב"ם השתמש. כי הלשון של הרמב"ם מאוד חדה, הוא לא מדבר על אדם שפורש מאשתו יתר על המידה אלא על "חסיד ופרוש מן העבירות" שזה נשמע כמו דבר מאוד טוב. מהצד השני, הוא גם לא מדבר על אדם שנמצא עם אשתו באורח תדיר וטוב לנישואין אלא על "זנאי מאנשי השקר". אישית, נראה לי שקצת קשה להסביר את הרמב"ם באופן כל כך מתון, כשהוא בעצמו משתמש במילים לא מתונות בכלל.

אשמח לתשובה בענין הזה.

תודה רבה מראש.

תשובה

שלום

עיין בדברי הגמרא על דברי רבי יהושע (סוטה דף כא עמ' ב) וברש"י שם (ד"ה "רוצה אישה"), ותראה שנראה משם ברור שזו כוונת הרמב"ם