מס' שאלות על גמ'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/02/13 08:14 כג בשבט התשעג

שאלה

שלום הרב!

יש לי מספר שאלות כלליות בנושא הגמ' ואשמח אם תוכל לענות לי אליהם.

1. אני ב"ה מתקרב לסיום ש"ס הבבלי, ורציתי לדעת אם ש"ס זה כולל גם את מסכת שקלים, או לא?

2. בסוף פרק רביעי של מסכת פסחים בדף נז: וכן בצט. ישנו סיכום של הלכות פסח. חיפשתי מעט ולא הצלחתי למצוא למי סיכומים אלו מיוחסים?

3. אני רגיל לסכם סקצרה כל דף אחרי שאני לומד אותו כדי להועיל לי לזכור את תוכנו, ורציתי לדעת אם ישנה בעיה כלשהי לכתוב את הסיכומים על דף כשהוא נמצא על הגמ'?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

תחילה אברך אותך שתזכה להגדיל תורה ולהאדיר!
1.מסכת 'שקלים' נלמדת במסגרת הדף היומי – מכאן שרואים זאת כחלק מהש"ס הבבלי.
2.על 'סיכום הלכות פסח' בדפים שהזכרת, יש דיון בפורום 'חדרי חרדים' וכותבים שם: "במאמר על הדפסת התלמוד מביא שהוספות אלו הופיעו לראשונה בדפוס אמשטרדם תע"ד-תע"ז. כפי הנראה הם לר' יוסף שמואל מקראקא אביו של ר' יהודה אריה ליב שהו"ל מהדורה זו".
עיין בקישור: http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?cat_id=4