מניין מצומצם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 21/04/20 12:34 כז בניסן התשפ

שאלה

שאלה בנושא מניין מצומצם לרב

אם אני חזן ויש תשעה חוץ ממני ובחזרת הש"ץ עוזבים שניים, אז האם מותר לי להמשיך בחזרה?

והאם מותר לי להמשיך גם קדיש בשחרית?

נווה

תשובה

שלום

מותר להמשיך אם התחלתם מראש עם תשעה חוץ ממך.

לגבי קדיש תתקבל, אשכנזים ממשיכים גם אותו במקרה זה, וספרדים אינם אומרים אותו אם עזבו מניין אף שהתחיל שמונה עשרה בהיתר.

אולם, אם יש עשרה נוכחים, וכמה מהם ישנים או באמצע עמידה, אזי ישנה מחלוקת בשני מקומות בשו"ע אם מותר להתחיל חזרה או להמתין להם. ולמעשה יש להמתין, חוץ משעת הצורך, שאז יש לסמוך על הדעה המקלה שהובאה בשו"ע ולהתחיל.

ובקדיש במקרה כזה אפשר להקל יותר אם יש עשרה נוכחים בפועל. ובלבד שיש רוב שעונים.

כל טוב