מנהגי יולדת אצל יהודי עיראק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/02/12 17:22 כו בשבט התשעב

שאלה

יש איסור לאישה יולדת לא ללכת לאירועים עד 40 יום?

רשום שזה מעקב הריון לכלה.

אני לא הבנתי אם זה אמונה תפלה או מנהגי עירק

אני בכלל כורדיה. והיתה אצלי יולדת .

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מצאתי דברים באתר שמתאר מנהגי העדה העיראקית.
אין לדברים ההללו תוקף הלכתי (הם נראים כ-'אמונות תפלות' שמקובלות בעדה) זו עדות שיכולה לענין אותך.

היטהרותה של היולדת:
בעירק היו הנשים נפרדות מבעליהן 40 יום אחרי הלידה במקרה לידת זכר ו- 80 יום אחרי לידת נקבה ככתוב בהלכה (עלי להדגיש שלא נוהגים כך בהלכה! ג.ש.).
במשך תקופה של 40 יום מהלידה נזהרו מלהיפגש שתי נשים שילדו בתקופה זו מחשש שהיולדת תיכבש או בעירקית: תִּינְכָּבִּס ולא תוכל ללדת יותר. מי שהלך מבית יולדת אחת לאחרת היה צריך יֱדוּס עַתְּבָּה, דהיינו, צריך לדרוך על מפתן בית אחר בטרם יכנס לבית נוסף שבו נמצאת יולדת ובכך תתבטל הכַּבְּסָה.

טקסים אחרים לאחר הלידה וחגיגות יום הארבעים:
נהגו לציין את יום הארבעים בטקס שבו השתתפה המיילדת עם התינוק או התינוקת. באותו יום היא לקחה את הילד לשוק והסתובבה בין החנויות, סיבוב הנקרא: דַוְורָאת לִיזְגַ'איְרִ'י (הסיבוב הקטן). פעולה זו נועדה להרחיק מהילד את השפעתה המזיקה של הכַּבְּסָה. ואכן, עם החזרה מהסיבוב והתינוק או התינוקות בריאים ושלמים, קיבלה המיילדת תקרובת נאה של מאכלים על מגש שנשלח לביתה.

מתוך:
http://hazzan.qpon.co.il/Front/NewsNet/reports.asp?reportId=194706