מנהגי אבלות לזכר השואה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/05/16 21:26 כז בניסן התשעו

שאלה

שלום רב,

בימי ספירת העומר אנו נוהגים מנהגי אבלות לזכר 24000 תלמידיו של ר עקיבא.

בשואה מתו במיתות שונות מיליון וחצי ילדים שלא חטאו וכץעוד צדיקים וחסידים וישרים ותמימים. חלפו להם שנים רבות והרבנות הראשית לא קבעה שום נוהג למענם שיזעזע מעט. כשאדם לא מתגלח ולא שןמע שירים 33 יום הוא חש משהו בליבו. הדור הולך ופוחת וזיכרון מבלי תחושה נמוג. מדוע היהדות העולמית לא מזעזעת את אמות הסיפים?

תשובה

שלום
בזמן השואה ומיד לאחריה עלה הנושא לדיון, בין השאר על ידי הרב הראשי לישראל הרב הרצוג זצ"ל. היו גדולי ישראל שהתנגדו לקביעת הצום מכמה טעמים (א. אי היכולת לקבוע כיום תקנה לדורות. ב. ראיית השואה כחלק מהתוצאות של החורבן, וממילא זה כלול בתשעה באב. ועוד).
למעשה לא התקבלה הדעה שיש לתקן צום מיוחד.
חשוב לדעת ולהדגיש - גדולי הדור אינם עובדים אצלנו. כלומר, הם אינם צריכים להגיע לאותה מסקנה שלנו היא נראית אולי ברורה. לו זה היה כך, לא היה צורך בהם. תפקידם של גדולי הדור הוא להורות לעם ישראל את מה שהם מבינים בגודל דעתם כרצון ה'. גם כשאנחנו היינו אולי מורים אחרת. מה לעשות - אנחנו לא גדולי הדור.
כל טוב