מלאכת בורר וברכת המזון

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/11/13 23:32 כט בחשון התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי 2 שאלות לגבי מלאכה בורר ושאלה לגבי ברכת המזון:

1. האם מותר להוציא ממרק בשבת ירק שאני לא אוהב יחד עם חלק מהמרק ולהחזיר לסיר של המרק(יש לציין שהירק הזה לא בהכרח פסולת לשאר האנשים שיושבים בשולחן)?

2.בשבת אני נוהג לאכול תפוח אדמה, התפוח אדמה מכוסה בקליפות, האם מותר להפריד את הקליפות מהתפוח האדמה? האם זה ברירת הפסולת מתוך האוכל שאסורה או ברירת האוכל מהפסולת שמותרת?(כמובן שכל זאת לצורך אכילה מיידית)

3.הסעודה השלישית השבת הזאת נמשכה אחרי צאת הכוכבים, והשבת הייתה ערב ראש חודש, האם בברכת המזון הייתי צריך להגיד יעלה ויבוא(הסעודה התחילה לפני השקיעה, הסתיימה אחרי צאת הכוכבים)? ובכללי אם מתחילים סעודה בערב ראש חודש או בערב פורים/חנוכה לפני השקיעה ומסיימים רק אחרי צאת הכוכבים אז בברכת המזון צריך להגיד את התוספת של המועד?

תודה מראש וחודש טוב :)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. במשקה, אם מוציא מעט אוכל יחד עם הפסולת - מותר.

עיין:
http://www.halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=2235

2. לענין קילוף פרי וירק - מותר לכל הדעות אם מקלף ביד או בסכין ואוכל מיד.
אם רוצה לקלף לשם אכילה לאחר זמן או לקלף במקלף יש לשים לב לפרטי הדברים, עיין
http://www.halachayomit.co.il/DisplayRead.asp?readID=2246