מלאכה לפני כניסת השבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 09/07/17 18:45 טו בתמוז התשעז

שאלה

שלום,

שמעתי על הלכה שאסור לעשות מלאכה ביום שישי סמוך לכניסת שבת.

מה שרציתי לדעת הוא:

1. האם איסור זה הוא מין הדין או מנהג שהחמירו בו? ואם כן, מה עומד מאחורי זה?

2. האם פרק הזמן המדובר הוא שעתיים וחצי רגילות או בשעות זמניות? ואם זמניות, איך אפשר לדעת בצורה פשוטה כמה זה?

תודה,

מוטי

תשובה

לשואל שלום

1. איסור זה הוא מן הדין, חכמים תיקנו הלכה זו. ההגיון בה הוא די פשוט: אף שמבחינה מסוימת בכל ימות השבוע צריכים להתכונן לשבת, עיקר ההכנה לשבת נעשית ביום שישי, שנאמר (שמות טז, ה): "וְהָיָה בַּיּוֹם הַשִּׁשִּׁי וְהֵכִינוּ אֵת אֲשֶׁר יָבִיאוּ". לכן שקדו חכמים שיום שישי יוקדת להכנות השבת, ולא יגררו אחר המלאכות אל תוך שבת ויכנסו אליה מותשים.

מספר עקרונות שחשוב לזכור בקשר בהלכה זו:

א. דווקא מלאכת קבע אסרו חכמים באותן השעות, אבל מלאכה ארעית מותר לעשות. דוגמאות: אסור לאדם לבצע באותן שעות עבודת נגרות, חייטות, חשמל, עבודות גדולות בגינה, עבודה במחשב, כתיבת סת"ם. מותר לבצע פעולה קצרה, לתת הוראה למחשב לבצע פעולה מתוחכמת, השקיית גינה, ניקוי חדרים, תפירת כפתורים, כיבוס במכונה, כתיבת חידושי תורה ביד או במחשב וכדומה.

ב. לצורך שבת מותר לעשות מלאכה קבועה (ואף לקבל עליה שכר). תנאי ברזל להיתר זה: שיהיה ניכר שהמלאכה נעשית לצורך שבת. דוגמאות: מותר לספר אנשים בשכר, משום שברור לכל שמסתפרים לכבוד שבת. וכן מותר לנהג לבצע הסעות לפני שבת, כי אף זה בכלל ההכנות לשבת. וכן מותר לחשמלאי לבצע תיקונים בשכר לצורך שבת.

ג. עני שאין לו לצרכי שבת, מותר לו להמשיך לעבוד באותן השעות.

ד. מותר לבצע מלאכה כדי למנוע נזק או הפסד.

ה. מסחר אינו נחשב מלאכה לדעת הרבה פוסקים. דוגמא: מותר למכור בחנות באותן השעות. ומכל מקום, יש לסגור את החנויות לפחות חצי שעה לפני כניסת השבת, כדי להספיק להתרחץ ולהתלבש לקראת שבת.

(מקורות: שו"ע אורח חיים סימן רנא | משנ"ב שם | פניני הלכה שבת)

2. פרק הזמן הוא שעתיים וחצי שעות זמניות. דרך פשוטה לחשב זמן זה היא באתרים השונים המספקים את זמני היום ההלכתיים. לדוגמא: http://www.yeshiva.org.il/Calendar/timesDay המתעדכן מדי יום, לפי איזור מגוריך.

אסיים בתפילת ליל השבת: "וזכנו לקבל שבתות מתוך רוב שמחה, ומתוך עושר וכבוד, ומתוך מעוט עונות". אמן.