מכנסים רחבות או תחת חצאית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/05/02 15:30 ח בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

עם הגעת הקיץ ועם החום המתלווה אליו, רבות הן בעיות הצניעות המתעוררות.

העולם ראה את הופעתו, השנה, לדוגמא, של חצאיות מכנס רחבות מאד שיכולים לא להבחין ביניהן לבין חצאיות. האם מותר ללבוש אותן ?

מצד שני, יש אופן חדש ללבוש חצאית, והוא : על גבי מכנסיים, כך שהברכיים מכוסות אבל רואים בברור את המכנסיים מתחת.

שאלתי כפולה :

האם אסור ללבוש מכנסיים מתחת לחצאית ?

האם יש להתחשב בזה ש"מחקים" את הגויים ?

תודה לרב על תשובתו.

תשובה

בס"ד

הלכתית אין איסור ללבוש לא "חצאית מכנס" ולא "מכנסים מתחת לחצאית". שניהם בגדר הצניעות.

השאלה החשובה היא מה הלבוש הזה מסמל.

וברשותך אסביר את דברי. כל לבוש בעולם מסמל משהו. אפילו בגדי החקי של פעם נהיו ברבות הימים "סמל" של ממש. הבגד שהוא הכי פחות בגד, היה ונשאר עד היום כסמל. "כובע טמבל" שהיה החפץ הכי פשוט שלבשו החלוצים שבנו את מדינת ישראל הפך להיות "סמל" יותר מכל דבר אחר.

כך טבעם של בגדים. רוצים או לא רוצים הם מסמלים הרבה מאוד לכל מי שרואה אותם.

מדי שוטר או מדי צבא.
דרגות קצונה עושות לכל אחד משהו.
הסגנון והאופנה מסמלים הרבה מאוד על כל בן אדם. הם יכולים לכסות ולהסתיר ולהיות צנועים מעל ומעבר ובמקביל הם יכולים להעביר מסר ושדר לכל מי שרואה אותנו.
מסר חיובי או מסר שלילי.

כיון שהשאלה הזו נשאלה מצרפת, אני לא יכול לתת תשובה מוחלטת. אני לא מכיר את הלך הרוח בצרפת. יכול להיות שבישראל זה יהיה מותר ובצרפת אסור. אני לא יודע מה ה"שדר" של הבגד הזה. האם הוא מסמל "צניעות" או "פריצות"?
זה תלוי בחברה.

רק על מנת להבהיר את דברי אספר את מה שחכמינו אומרים כי "בשעת השמד" נהרגים על "ערקתא דמסאנא". תרגומו של מושג זה הוא: "שרוך של נעל".
יש מפרשים שהכוונה היא צבע של שרוך נעל. שהוא סמל לדבר שאין לו חשיבות כלל וכלל. אבל הוא זה שמשמש סמל לדברים חשובים מאוד. כמו השרוך של תנועות הנוער של פעם.
ההשתיכות שלך לתנועת נוער יכולה להתבטא בצבע השרוך שעל החולצה שלך. היא מסמלת קשר לכל ערכיה של התנועה ולכל הכפירה או לכל האמונה של אותה תנועה ומימלא שלך.

אני לא אומר שלהלכה צריך לההרג ולא לעבור על זה. אבל כדאי שנבין שיש חשיבות מאוד גדולה לסמל של כל לבוש שלובשים ובתאם לכך לקבוע הלכה.

אנירוצה להפנות אותך לתשובות בענין זה עוד
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2128
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=2247
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=6163
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5588