מחלות גנטיות בעוברים

חדשות כיפה הרב יוסף יגודה 27/01/02 07:01 יד בשבט התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום.

אני תלמידה בכיתה ט' באולפנה במרכז הארץ,

בשנה זו אנו עורכות פרוייקט בשיעור ביולוגיה בנושא רפואה והלכה, הנושא שבחרנו הוא:מחלות גנטיות בעוברים.

שאלתנו היא מה דעת ההלכה בנושא.

האם מותר לבצע בדיקות בזמן ההריון כדי לוודא אם התינוק חולה?

האם מותר לבצע הפלה כאשר יודעים על המחלה?

האם מותר לנתח (אין סיכון לאם? לעובר?)

והאם בכלל מותר למנוע הריון כאשר יש סיכוי גבוה למחלה?

נודה לך על תשובה.

תשובה

1. בדיקות שאין בהם סיכון מותר לבצען, בדיקה שיש בה סיכון לעובר כגון בדיקת מי שפיר יש להמנע מלבצע. יש לציין שיש בדיקות שחשוב לבצעם שידיעה מוקדמת של פגמים נותנת אפשרות לטפול מתאים או להיות מוכן לטיפול מידי לאחר הלידה.
2. בדר"כ אין לבצע הפלה אבל בנסיבות מיוחדות בהתאם לסוג המחלה ונתונים נוספים יש מפוסקי ההלכה המתירים לבצע הפלה.
3. השאלה לא ברורה.
4. א"א לתת תשובה כללית וכל מקרה צריך להישקל לגופו. אגב, במקרים בעייתים ישנה אפשרות לעשות הפריה חוץ גופית מזרע הבעל וביצית האשה ולבדוק את העוברון, האם אין בו פגם גנטי ולהחזיר לרחם את העוברון שאינו פוגם גנטית.דבר זה לדע פוסקים רבים מותר.

יש מאמרים רבים שעוסקים בנושאים אלו ניתן למוצאם באסיא וכן באנציקלופדיה הלכתית רפואית של פרופ' שטיינברג בערך הפלה ושאר ערכים שקשורים לענין.
בתחומין כרך כ"א עמ' 93 ועמ' 107.
הרצוי בענין זה לבצע בדיקות גנטיות להתאמה בין בני הזוג טרם ההחלטה להתחתן ישנה עמותה העוסקת בזה הנקראת "דור ישרים" שמס' הטלפון שלה הוא 5372111 - 02 וכך ניתן למנוע הרבה עגמת נפש בהריון ואחריו ניתן לקבל מהם עלון הסבר על פעילותם ועל הבדיקות אותם הם מבצעים.