מזל חסום או ללמוד להשלים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 08/08/13 14:30 ב באלול התשעג

שאלה

בס"ד

שלום לך כבוד הרב.

אחי ד. בין י. בגיל... ועדיין מזלו חסום. הוא פשוט נמצא במקום ואינו מתקדם לשום מקום. אינו עובד מקבל ביטוח לאומי. הוא גם חולה בדמיונות ששולטים עליו כאילו ורודפים אותו ...אינו נשוי חי עם אמינו הבת 76 שתחיה עד כ120 שנה בעזרת ה'. והשניים גם אינם מסתדרים. (ד. קיבל דירה מעמידר) אולם אימנו אינה נותנת לו חיים עצמאים והוא מאוד תלותי בה.

האחים שלי אינם רוצים לשבת עם אימינו ולהסביר לה שזה שהיא ממש אובססית לגביו זה לא טוב. אנחנו תשעה אחים.

אחי הגיע למצבים שלפעמים הוא ממש רוצה לשוב לבוראו. אני משוחחת איתו כמעט יומיום ומרגיעה אותו. (אנחנו משפחה חוזרת בתשובה השבח לאל). אחי הוא נפש מאוד טובה וצדיקה ורק המצב אוכל אותו במבפנים והוא לפעמים נעשה ממש איש אחר ורע. אולם הוא ממש צדיק.

השאלה שלי. מה ניתן לעשות? אחי אומנם מקבל טיפול וכדורים. אבל בכל זאת איננו רואים שום שינוי לטובה. אני מתפללת עבורו כל יום וכך זה 14 שנים . אפוה אנו טועים? פקח עינינו בבקשה וכך נעשה.

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לפי תאור הדברים שאת מביאה אחיך סובל מקשיים נפשיים.
לצערנו הקב"ה לא מעניק לכולם תנאי חיים שוים. את קוראת לזה: 'מזל חסום' אני קורא לזה 'השגחה'.
חז"ל אמרו: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" - הרמב"ם מסביר שהכשרונות, הכוחות והתנאים שהאדם נולד אתם, כמו גם ארועים שבאים לאדם שלא באחריותו - כל אלו הם בידי שמים:
יש מי שנולד עשיר, יש מי שנולד עני או מאבד יום אחד את רכושו.
יש מי שנולד יפה, מי שנולד פחות יפה או נפצע ומאבד את יופיו.
מי שנולד חכם, מי שנולד פחות חכם,
מי שנולד בריא וחזק, מי שנתקף במחלה וחולשה,
יש מי שנפגע בתאונה שלא באשמתו והחיים שלו הופכים לפתע קשים מאוד ומלאי סבל.
ההשגחה האלוקית - לא מובנת, עלינו ללמוד לחיות איתה.
ההשגחה האלוקית בחרה לאחיך מציאות של מצוקות נפש קשות.
הוא מטופל לכן יש להתיעץ עם המטפלים שלו ולשאול אותם מה צריך לעשות כדי לקדם אותו בחיים.
אפשר שהם יאמרו לכם מה אפשר וצריך לעשות, אפשר שהם יאמרו לכם שעושים כל מה שאפשר ואין מה לעשות יותר מזה.
אם אין עוד מה לעשות, חשוב שתקבלי את המציאות הזאת ותשלימי איתה. תאמרי לעצמך: 'זה אחי - כך הקב"ה ברא אותו, אני אוהבת אותו כמו שהוא, דואגת לו ומטפלת בו כמה שאני יכולה'.
מנקודת מוצא זו צריך לבחון היכן הכי נכון שהוא יגור: כן או לא לגור עם אמא (אפשר בשאלות כאלה להתיעץ עם המטפלים שלו - אם יש שם עובדת סוציאלית היא יכולה לסייע לכם להחליט).

אמרו חז"ל "איזהו עשיר השמח בחלקו". צריך ללמוד לחיות עם הקשיים - לא להתיש עצמנו בחיפוש פתרונות לבעיות שאין להם פתרון, החיפוש הזה מעייף ומתיש את גופנו ואת נפשנו.
לא נבזבז כוחנו לריק, נשתמש בכוחות שיש לנו כדי לעשות טוב ולקדם מה שבאמת אפשר לקדם.