מזוזה בנוסח ספרד בבית אשכנזי. הסופר סת"ם הוא חבר

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/12/19 12:24 כה בכסלו התשפ

שאלה

שלום רב לרב,

ב"ה עוברים לדירה חדשה.

אנחנו איננו דתיים, אבל חשוב לי מאוד שהמזוזות יהיו כשרות ומהודרות וייקבעו כמו שצריך.

חבר שלי מתחביב משותף, איש מקסים, תלמיד כולל וסופר סת"ם. הציע שהוא יכתוב את המזוזות, כמובן בתשלום, אבל הוא כותב בנוסח ספרדי ואנחנו אשכנזים.

כשעלתה הסוגיה של הכתיבה בנוסח מזרחי, החבר הציע שחברותא שלו שגם סופר סת"ם שכותב בנוסח אשכנז יכתוב את המזוזות.

מחד, יש משהו מיוחד בזה שחבר כותב במיוחד בשבילך את המזוזוה, ובתמורה אני בשמחה ובאהבה נותן לו פרנסה. מאידך, הנוסח שבו הוא כותב הוא מזרחי, וכפי שציינתי אנחנו אשכנזים.

מה נכון לעשות?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

זה לא שאלה מי הכותב, השאלה איזה נוסח הוא כותב. ספרדי יכול לכתוב לאשכנזי כתב אשכנזי, וכן להפך. יש הבדלים בצורת האותיות והתיוג בין כתב אשכנזי וכתב ספרדי. על כן לכתחילה ראוי שכל עדה תמשיך במנהגי אותה עדה. אבל ברור שאם כבר הניחו מזוזות ספרדיות לאשכנזי, וכן להפך, הוא יוצא יד"ח ואינו חייב להוריד מיד.

חנוכה של אורה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ