מוריד הטל

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 05/08/02 16:53 כז באב התשסב

שאלה

ממתי מתחילים לומר "מוריד הטל" בשמונה עשרה ומה יעשה מי ששכח?

תשובה

א. החל ממוסף בראשון של פסח מפסיקים לומר "משיב הרוח ומוריד הגשם". ספרדים וחלק מקהילות אשכנז אומרים במקום זאת "מוריד הטל". החל ממוצאי החג הראשון משנים בברכת השנים: ספרדים אומרים "ברכנו", ואשכנזים - "ותן ברכה".

ב. אם לא הזכיר "מוריד הטל": אם נזכר לפני אמירת שם ה' בסיום הברכה - חוזר ל"אתה גיבור". לאחר אמירת "ברוך אתה ה'" - יסיים "למדני חוקיך" ויחזור ל"אתה גיבור". לאחר שאמר "מחיה המתים" - חוזר לראש התפילה.

ג. המסופק אם אמר "משיב הרוח" או "מוריד הטל": בתוך 30 יום מפסח, צריך לחזור. אולם אם אמר ביו"ט ראשון של פסח 90 פעם "מחיה מתים אתה רב להושיע מוריד הטל" - אינו חוזר.

ד. ספרדי שטעה בברכת השנים ואמר "ברך עלינו": אם נזכר קודם שאמר שם ה' בחתימה - ישתוק כשיעור ארבע אמות ויתחיל "ברכנו". לאחר שם ה' - יאמר "למדני חוקיך" ויחזור ל"ברכנו". קודם שאמר "יהיו לרצון" בסוף התפילה (השני) - חוזר ל"ברכנו". אחר "יהיו לרצון", אף שטרם עקר רגליו - חוזר לראש התפילה.

ה. אשכנזי שטעה: אם נזכר קודם שאמר שם ה' בחתימה - חוזר ל"ותן ברכה". הזכיר שם ה' - יאמר "למדני חוקיך" ויחזור ל"ברך עלינו". קודם אמירת "עושה שלום" בסיום התפילה - יחזור ל"ברך עלינו". אח"כ, אע"פ שלא עקר רגליו - חוזר לראש התפילה.

ו. המסופק אם הזכיר: תוך 30 יום, חייב לחזור. גם בברכה זו מועילות 90 פעם כדי לצאת מהספק – ספרדים יאמרו 90 פעם "רופא חולי עמו ישראל ברכנו", ואשכנזים – מ"ברך עלינו" עד "ותן ברכה".