מועד אזכרה ועלייה לקבר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 02/01/13 15:02 כ בטבת התשעג

שאלה

אחי נפטר בי"ח אדר האחרון ונקבר למחרת בתאריך י"ט אדר.

ידוע לנו כי בשנה הראשונה התאריכים נקבעים ע"פ מועד הקבורה.

אנו מעוניינים לערוך אזכרה ב-11 חודש ובשנה.

מס' שאלות

האם עולים לקבר גם בתאריך של 11 חודש ?

יום השנה יחול ביום שישי והדבר יוצר בעיה מבחינת האזכרה והעליית לקבר.

האם מותר לעלות יום קודם לקראת סוף היום ולעשות את האזכרה בערב בבית הכנסת (כך שהאזכרה תהיה בתאריך י"ט ואילו העלייה לקבר תהיה בי"ח)?

אציין כי המשפחה מעדות המזרח ונוהגת כמנהגי הפרסים.

אודה על תשובה מפורטת

תשובה

שלום!

הרב עובדיה יוסף שליט"א ועוד פוסקים רבים כותבים שגם בשנה הראשונה האזכרה נערכת לפי יום הפטירה (אם יודעים באיזה יום הוא) ולא לפי יום הקבורה, וים הקבורה קובע רק לעניין מועד סיום מנהגי האבילות הולכים לפי יום הקבורה, אבל האזכרה, עלייה לקבר, סעודה וסיום אמירת הקדיש נקבעים לפי יום הפטירה. אומנם הגרע"י מביא שיש מנהג שבשנה הראשונה הולכים גם לעניין האזכרה לפי יום הקבורה, ונהרא נהרא ופשטיה.

אינני בקי במנהגי הפרסים, לכן אם אינכם יודעים מה המנהג - תעשו כהדרכה העיקרית של הרב עובדיה יוסף שליט"א ותקבעו את אזכרת י"א חודש בי"ח שבט ואת אזכרת י"ב חודש בי"ח אדר שיוצא ביום חמישי, ואז אין בעיה של התנגשות עם השבת.

אם ביררתם ומנהגכם הוא דווקא ביום הקבורה בשנה הראשונה: מנהג הספרדים כשאין אפשרות לעלות לקבר ביום האזכרה הוא להעדיף להקדים לעולת מלאחר, ולכן הרעיון שהצעת הוא רעיון טוב.
בכל אופן, אם עולים לקבר ביום שישי יש להשתדל לצאת לפני חצות היום.

לא ידוע מנהג מיוחד לעלות לקבר בתשלום י"א חודש, אלא רק לעשות אזכרה.

ואזרז למזורזים שהעיקר להרבות בזכויות לכבוד הנפטר, ללמוד משניות (ש"משנה" אותיות "נשמה"), ולהוסיף מצוות ומעשים טובים.

אני מצרף גם קישור לשאלה ישנה בנושא עם פירוט המנהגים:

https://www.kipa.co.il/ask/personal.asp?id=19223